Nem lehet elégszer mondani: magasabb beoltottsággal csökkenteni tudjuk a halálesetek számát

Egy európai táblázat is megmutatja, sokkal alacsonyabb az elhalálozási ráta, ahol a lakosság többsége már kapott vakcinát. Romániában csak a múlt héten elhunyt fertőzöttek 88 százaléka nem kapott oltást.

Hirdetés

Érdemes követni a közegészségügyi hatóság heti összesítéseit, melyek elég nyilvánvalóan mutatják, miért érdemes élni az ingyenes oltakozás lehetőségével. Szóval a november 15-21. közti időszakban

  • a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált elhunytak 88 százaléka nem volt beoltva;
  • az elmúlt héten nyilvántartásba vett új fertőzöttek 70,7 százaléka nem kapott semmilyen oltást;
  • az elhunytak 85 százaléka 60 év fölötti volt;

Vessünk egy pillantást az alábbi az európai táblázatra is, amely pontosan mutatja, hogy az egymillió lakosra jutó koronavírus-halálozások aránya mennyivel alacsonyabb a magas beoltottságú országokban, és hol áll Románia ebben a nyilvántartásban. Például a 93 átoltottságú Írországhoz képest csaknem 18-szor volt magasabb Romániában a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos lakosságarányos halálozási ráta.

A kommunikációs csoport friss közleménye alapján az elmúlt 24 órában 2736 új koronavírusos megbetegedésről tudunk hivatalosan, és összesen 273 halálesetet jelentettek – míg az esetszám kedden és szerdán is növekedett, az utóbbi szám viszont csökkenő tendenciát mutat, ami az egyetlen jó hír. Jelenleg 10 162 személy szorul kórházi kezelésre, 1490 páciens állapota súlyos, közülük 17 kiskorú.

Hirdetés