Fotó: Székelyhon

Nem keresik tovább Suhajda Szilárdot, százezrek Csíksomlyón, viharokra figyelmeztetnek – hírmix

Szombaton visszahívták a magyar hegymászó keresésére küldött csapatot, mostanra biztosan nem maradt életben.

Hirdetés

Magyar hegymászó veszett oda a Mount Everesten

Péntek reggel óta nem találták meg a mentőcsapatok Suhajda Szilárdot a Mount Everesten, így befejezték a keresést. A szakemberek szerint az eltelt időt, az időjárási és a terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják. A háttércsapat május 25-én kora este értesült róla, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Suhajda Szilárdot. A serpa korábbról személyesen ismerte a magyar hegymászót, így biztosan állította, hogy őt látta. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról, ezért semmilyen módon nem tudott segíteni a hegymászónak. Másnap reggel elindították a mentőexpedíciót, de mindeddig nem bukkantak a magyar hegymászó nyomára.

Idén is százezrek zarándokoltak el Csíksomlyóra

Novák Katalin is részt vesz a legnagyobb magyar zarándoklaton Csíksomlyón: a köztársasági elnök a papságot és világi vezetőket közrefogó, székely ruhás fiatalok által kifeszített hagyományos kötélkordon jelképes oltalmában érkezett szombaton a szabadtéri Hármashalom oltár elé, ahol fél egykor kezdődött a pünkösdi búcsú hagyományos szentmiséje. A magánlátogatáson Erdélyben tartózkodó magyar államfő – közösségi oldalán közzétett bejegyzése tanúsága szerint – útközben a „legnagyobb székely”, Orbán Balázs sírjánál is fejet hajtott. A Csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumtól a Csíksomlyóra vezető Szék útján Novák Katalin is a búcsúsok százezrei között zarándokolt a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd onnan – immár a kordonban – a Kis- és Nagysomlyó közötti hegynyeregre. Részletek a Krónikán.

Jön a nagy idő

34 megyére, és Bukarestre is sárga viharriasztást adott ki szombaton késő estig az Országos Meteorológiai Szolgálat. A figyelmeztetés szerint villámlással kísért záporokra, felhőszakadásra, megerősödő szélre és helyenként jégesőre is számítani lehet Erdélyben, a Bánságban, Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában, Moldva központi és déli részén, valamint a hegyekben. A légköri instabilitással kapcsolatban Erdély-szerte sokan Ro-Alert riasztást is kaptak. Maradjon otthon, ha teheti!

Hirdetés