Nem ilyen nyarat akartunk: tört-zúzott, áradásokat okozott a hétvégi ítéletidő (FRISSÍTVE)

Halálos áldozata is van a viharnak. Közben egymást érik a riasztások.

Hirdetés

Frissítés

A Bihar megyei Felsőfeketevölgyön gépkocsistól sodort el az ár egy 4 éves gyereket szombaton este. Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség vasárnap közölte, több órás keresés után, vasárnap megtalálták a gyerek holttestét a település közelében. Felhőszakadáskor a szüleivel és a testvérével ült az autóban, a többieknek sikerült kimenekülniük, mielőtt a megáradt patak elsodorta a gépkocsit. Időközben kiderült, hogy az apja ittasan vezetett, a jogosítványa is fel volt függesztve, és azért akart áthajtani a patakon, hogy nehogy összefusson a helyi rendőrökkel.

A tavalyihoz hasonlóan indult az idei nyár, és lassan hozzá kell szoknunk, úgy kell terveznünk a napjainkat, hogy bármikor beköszönhet egy kiadós eső. Tudni kell, hogy az Országos Meteorológiai Intézet esőre, viharos szélre és fokozott légköri instabilitásra figyelmeztető narancssárga riasztással hívta fel a figyelmet arra, hogy a barátságtalan időjárás egyelőre velünk marad.

A riasztás hétfőig érvényes.

Volt munkája rendesen a katasztrófavédelemnek a hétvégén az ítéletidő miatt: 17 megye 56 településén kellett közbelépniük. A Maros megyei Erdőszentgyörgyön szombaton rövid idő alatt annyi eső lezúdult, hogy mintegy száz háztartás telt meg vízzel – írja a Székelyhon.

Hirdetés

Szászrégenben két lakóház és két bolt pincéjéből kellett kiszivattyúzni a befolyt vizet. Felsőköhér településen pedig két lakóházba és két üzlethelyiségbe folyt be a víz a szombati felhőszakadás után.

Tombolt a vihar Tordán is, ahol úttestre és járműre dőlt fák miatt hívták ki a tűzoltókat, a városban legalább húsz lakóházat és pincét öntött el a víz.

Botoșani több utcája is járhatatlanná vált néhány perc alatt, miután a hirtelen lezúduló, hatalmas mennyiségű csapadékot a csatornahálózat nem tudta befogadni. Több autót is a tűzoltók kellett kivonszoljanak az utcai „tavakból”. Iași megye több településén jégeső verte szét a hétvégén a veteményes kerteket.

Hirdetés