Nem, egyelőre nem nyitják meg az iskolákat a 3 ezrelék alatti fertőzési rátájú településeken

Hiába szeretné ezt az oktatási minisztérium.

Hirdetés

Bár Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter még a hét elején belengette, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt elrendelt kéthetes kényszerszünet után nem csupán az iskolai alkalmazottak 60 százalékos átoltottsága lesz a jelenléti oktatás újrakezdésének feltétele, hanem azokon a településeken, ahol 3 ezrelék alatti a fertőzési ráta, átoltottságtól függetlenül kinyithatnak az iskolák és az óvodák, ez egyelőre nem történik meg.

Az ok: az egészségügyi minisztérium nem hagyja jóvá.

Cîmpeanu csütörtökön este elmondta, az oktatási minisztérium főleg a vidéki iskolák újranyitása miatt szerette volna bevezetni az alternatív küszöböt,

az egészségügyi minisztérium viszont „járványügyi okokból” nem járult hozzá.

Mivel pedig ebben a témában az egészségügyi tárcáé az utolsó szó, nem volt más választás: beletörődnek.

Mindeközben Andrei Baciu egészségügyi államtitkár igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy nem lesz nagy ördöngösség a diákok tesztelése a noninvazív nyáltesztekkel.

Hirdetés

Az államtitkár annak apropóján beszélt erről, hogy egyes pedagógusok jelezték:

nem hajlandóak elvégezni a teszteket, mivel nem vállalják a felelősséget egy egészségügyi eljárásért.

Baciu viszont elmondta: egyrészt azokban az oktatási intézményekben, ahol van egészségügyi személyzet, arra bízzák majd a tesztelést, másrészt ahol nincs, kiképzik a pedagógusokat a tesztek szakszerű elvégzésére.

Az államtitkár kissé méltatlankodva megjegyezte: nem nyitott szívműtétről van szó, hanem nyáltesztről, vagyis nem igényel komoly szakmai hozzáértést.

Hirdetés