Nem az a kérdés, hogy lesz-e negyedik járványhullám, hanem az, hogy mikor

Ezt nem mi mondjuk, hanem az egyik legavatottabb szakértő: az oltási kampány koordinátora.

Hirdetés

Miközben számos európai országban gyorsan terjed a koronavírus sokkal fertőzőbb, deltának nevezett indiai változata, Romániában, ahol az EU-ban az egyik legalacsonyabb az átoltottság, a hajmeresztő oltásellenes álhírek és uszítás terjednek hasonló sebességgel, ezért a szakemberek nem győznek figyelmeztetni: ha a beoltatlanok nem oltatják végre be magukat, őszre nagy bajok lehetnek.

Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora szerdán este sokadszor ismételte el:

az átoltottság növekedése nélkül nagyon nehéz lesz elkerülni a fertőzések számának ismételt növekedését.

Mint ismeretes, Romániában nagyjából 28 százalékos az átoltottság, ami az utolsó előtti helyre elég az EU-ban. Márpedig a közösségi immunitás eléréséhez legalább 70 százalékos átoltottság szükséges – ezt egyes nyugat-európai államok, például Belgium már elérte, de Magyarország is nagyon közel áll már hozzá.

Románia viszont még mindig nagyon sebezhető egy újabb járványhullámmal szemben.

Gheorghiţă a nagy átoltottságú országok példáját hozta fel: miközben Nagy-Britanniában és Izraelben ismét nő a fertőzések száma a delta variáns miatt, a súlyos, kórházi kezelésre szoruló esetek és az elhalálozások száma nem nő ugyanakkora sebességgel, hiszen az emberek többségét beoltották.

Romániában is csak az oltás jelent védelmet a delta ellen, amely annyira fertőző, hogy egy személy 6-7 további embernek adhatja tovább.

Hirdetés

Arra is figyelmeztetett: aki korábban átesett egy más variáns okozta fertőzésen, a delta azt is megfertőzheti, így számára is az oltás a legjobb megoldás.

„A negyedik hullám kapcsán nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem az, hogy mikor és mekkora intenzitású lesz. Bárcsak tévednénk” – vázolta a várható forgatókönyvet Gheorghiţă.

Az egészségügyi szakemberek szerint a delta variáns már Romániában is terjed, és augusztusra ez lehet a domináns, ami azt jelenti, hogy szeptemberben növekedhet meg a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma – és főleg azok aggódhatnak, akik nem oltatták be magukat.

Hirdetés