Nem a legjobb ötlet most ebből az 51 államból Romániába utazni

Többek között Magyarország is „sárga zónás”, azaz karantén vár az onnan érkezőkre. Kik ússzák meg az elkülönítést?

Hirdetés

Ismét frissítette a magas kockázati besorolású országok listáját az országos katasztrófavédelmi bizottság, amihez megnézte, hogy az utóbbi két hétben hogyan alakult a 100 ezer lakosra jutó fertőzésszám a világ országaiban. Azok az országok kerültek fel a sárga listára, melyekben a romániainál magasabb a lakosságarányos fertőzési ráta.

Az új vírustörzsek által dominált harmadik járványhullám hamarabb elérte a nyugat-európai országokat, így nem túl meglepő, hogy a román diaszpóra lakta országok többsége szerepel a listán, beleértve Spanyolországot, Olaszországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Hollandiát, Ausztriát is. Magyarország a nyolcadik a listán 645,5-ös értékkel (viszonyításképpen Csehországban a legmagasabb jelenleg a fertőzési ráta 1572-vel). Újdonság, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kanada már nincs rajta a listán, Németország sem került vissza.

Az érvényben lévő járványügyi szabályok szerint a sárga zónából érkezőknek két hetet karanténban kell tölteniük, még akkor is, ha felmutatnak egy negatív koronavírus-tesztet (ez esetben a karantén 10 napig tart). Megússzák a karantént a mindkét dózissal beoltott személyek, illetve azok, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt 90 nap során átestek a fertőzésen. Szintén mentesülnek az elszigetelés kötelezettsége alól az átutazók.

Az aktualizált lista itt bogarászható.

Hirdetés