Nahát, ilyen is van: Bihar megyében meghosszabbították a vendéglátóhelyek nyitvatartását

Nagy szó ez így, a koronavírus miatti korlátozások idején.

Hirdetés

Nem gyakran hallani arról, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat a szigorítás helyett inkább lazítják, de Nagyváradon és egész Bihar megyében most ez történt, miután kiderült: a megyei járványügyi operatív törzs szigorúbbnak bizonyult a kormánynál, és a hatályos kormányhatározatban előírtnál korábban záratta be a vendéglátóhelyeket.

Eddig Bihar megyében a megyei operatív törzs határozata értelmében reggel 6 és este 9 között tarthattak nyitva a vendéglők, kávézók, kocsmák és egyéb hasonló műintézmények.

Igen ám, de a hét elején kiderült, hogy a kormány máshogy döntött legutóbbi, a veszélyhelyzetet újabb 30 nappal meghosszabbító határozatában.

A bakira annak nyomán derült fény, hogy Bukarestben is hasonló helyzet állt elő.

Ott ugyanis most süllyedt 3 alá az előző két hétben regisztrált, ezer főre eső fertőzések aránya, ami azt jelenti, hogy nem csupán a vendéglátóhelyek teraszai működhetnek, de a belső tereket is megnyithatják, igaz, legfeljebb 30 százalékos kapacitással.

A bukaresti operatív törzs ennek nyomán döntött is a belső terek megnyitásáról, de a határozatban – a Bihar megyei helyzethez hasonlóan – az este 9 órai időpontot jelölte meg a zárás időpontjaként, miután minden egyéb intézménynek ekkor kell bezárnia.

Csakhogy szemfüles vendéglátósok kiszúrták, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló legutóbbi, január 12-én elfogadott, 3/2021-es kormányrendelet vonatkozó kiegészítésében a vendéglátóhelyek nyitvatartását nem 9, hanem 11 óráig engedélyezik.

Ennek nyomán a prefektus vezette operatív törzsnek korrigálnia kellett.

Ennek alapján kezdtek lázadozni a Bihar megyei vendéglátósok is, és a prefektusnak a bukaresti precedens nyomán lépnie kellett.

Hirdetés

Szerda délutánra össze is hívta a megyei operatív törzset, amelynek végül nem volt más választása: este kiadott határozata értelmében a partiumi megyében is este 11-ig tarthat a lazulás a vendéglőkben és a kávézókban.

Ez persze némileg húzós, hiszen a kijárási korlátozás is este 11-től érvényes, de ezt már valahogy meg lehet oldani.

A megye nagy részében amúgy a vendéglátóhelyek belső terei is nyitva lehetnek. Nagyváradon például épp egy hónapja süllyedt 3 ezrelék alá a fertőzések előző két heti aránya, ami szerdán 1,76 volt.

Így komoly tétje van a hosszabbításnak, hiszen tapasztalataink szerint volt olyan hely, ahol a korai zárás kényszere miatt már fél kilenc előtt jelezték: az utolsó rendelés következik.

Igaz, előfordult több népszerű kávézóban is, hogy kilenc órakor még kiszolgálták a vendégeket, sőt, komoly bírságot reszkírozva fél tizenegykor is nyitva tartottak.

Mostantól viszont már abszolút legálisan lehet egy bubimentes ásványvíz mellett este 11-ig megváltani a világot egy vidám asztaltársaság körében.

Hirdetés