Nagyon rákészültek a román hatóságok, hogy nyakon csípjék a koronavírust a határokon

Feszült figyelemmel várják az Olaszországból hazatérő utasokat.

Hirdetés

Maximális készültségben várják a román egészségügyi hatóságok a határokon és a repülőtereken az Olaszországból érkező járatokat, miután kiderült: Észak-Olaszországban karantént rendeltek el, mivel megjelent a tüdőgyulladást okozó, Kínában már több mint kétezer ember halálához vezető új koronavírus.

Mivel pedig Olaszországban több mint egymillió román állampolgár él, akik rendszeresen utaznak a két ország között, a román illetékesek teljes riadókészültségben vannak.

Erdély fővárosában is nagy a készültség, hiszen itt van az egyik legnagyobb forgalmú repülőtér az országban. Mircea Abrudan Kolozs megyei prefektus elmondta: a kolozsvári járványkórház készen áll azon betegek elkülönítésére, akik esetében felmerül a gyanú, hogy hordozói a vírusnak.

Az egészségügyi hatóságok hétvégi döntése értelmében az érintett régiókból hazatérő utasoknak 14 napig otthoni karanténban kell maradniuk, de akik esetében fölmerül a fertőzés gyanúja, azokat erre az időszakra kórházba utalják.

Kolozsvárott a járványkórházban jelenleg rendelkezésre álló kilenc ágy mellett további két helyszínen rendeznek be a fertőzésgyanús személyek gondozására alkalmas vesztegzárhelyszínt.

A kolozsvári repülőtéren emellett szigorították az érkező utasok átvizsgálását.

Nem csak a repülőtereken nagy a készültség: Bihar megyében a borsi közúti határátkelőnél hétfőre virradóra a megyei közegészségügyi igazgatóság munkatársai vártak egy autóbuszt és egy kisbuszt, amelyeken Olaszországból visszatérő gyerekek és a szüleik utaztak. Bár az előzetes információk szerint senkin sem észlelték a fertőzés tüneteit, minden utasnak házi karanténban kell töltenie a következő 14 napot.

Hirdetés

Eközben Horațiu Moldovan egészségügyi államtitkár vasárnap este közölte: mindazok, akik tíz olyan olaszországi településről érkeznek, ahol bebizonyosodott a koronavírus jelenléte, automatikusan hatósági karanténban kerülnek 14 napra. Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Betonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo ás San Fiorano településekről van szó.

Azonban az illetékesek realistán viszonyulnak a helyzethez.

Raed Arafat sürgősségi ellátásért felelős államtitkár azt mondja: az óvintézkedések ellenére valószínűleg csak idő kérdése, hogy Romániában is megjelenjen a koronavírus, mivel az emberek sokat utaznak, és nem lehet hermetikusan lezárni a határokat. Ráadásul a világszerte megnőtt kereslet miatt a védekezéshez szükséges orvosi eszközök egy része nehezebben szerezhető be.

Eközben komikus esetek is történtek a koronavírus miatt. Miközben a Dolj megyei Becheten több tucatnyian tüntettek, mivel a hatóságok az egyik helybeli kollégiumot jelölték ki karanténközpontnak, a szintén Dolj megyei Sadova településen egy helybeli polgár a 112-es sürgősségi hívószámon riasztotta a hatóságokat, miután két másik helybeli autóval érkezett vissza Olaszországból. A kiérkező illetékesek a vodkás pohár mellől gyűjtötték be őket, de az előzetes vizsgálatok szerint egyikük sem fertőzött, mivel nem is az érintett régióban élnek.

Hirdetés