Nagyon kell a pénz, az adócsalók mellett a feketemunkára is lecsapnak

Júliustól keresik fel a gyanús cégeket.

Hirdetés

Tövig nyomja a gázpedált az Országos Adóhatóság (ANAF), hogy minél több kinnlevőség behajtásával foltozza be az államkasszán tátongó lyukakat: nem csupán az adócsaló magánszemélyekre, hanem az alkalmazottaikat feketén dolgoztató cégekre is lecsap.

Lucian Heiuş, az ANAF vezérigazgatója elmondta, július elsejétől

az adhatóság csalásellenes ügyosztálya és a munkaügyi felügyelet közös csapatai járják majd az országot,

hogy felkeressék azokat a cégeket, amelyek a gyanú szerint a törvényeket megkerülve dolgoztatják alkalmazottaikat, hogy ne kelljen befizetniük az államkasszába a béreket terhelő adókat, illetve a különböző járulékokat.

A cégeket nem véletlenszerűen keresik fel: az adóhatóság szakemberei kockázatelemzést végeztek, és ennek alapján szűrték ki azokat a vállalkozásokat, amelyek esetében komolyan felmerül a gyanú, hogy feketén dolgoztatnak.

Az igazgató nem mondott pontos számot, de annyit elárult, hogy

meglehetősen sok cégről van szó.

Mint korábban megírtuk, júliustól azokat a magánszemélyeket is megkeresik, akik a rendelkezésre álló adatok szerint gyanúsan nagy lábon élnek, annak ellenére, hogy minimális jövedelmet vallanak be.

Hirdetés

Heiuş elmondta, nyitányként 215 ilyen személyt választottak ki, akik arra számíthatnak, hogy az adóellenőrök bekopognak hozzájuk.

A legnagyobb eltérés, amelyet egy magánszemély esetében a bevallott és a valós jövedelem összege között találtak, 22 millió lej.

 

Hirdetés