Nagyon bejön az európai autóvásárlóknak a Dacia

A márka a kontinens több országában is a legkeresettebbek között van.

Hirdetés

A jelek szerint nagyon megkedvelték az európai autóvásárlók a Daciát: a francia Renault tulajdonában levő márkából több mint félmilliót adtak el világszerte, és az öreg kontinens számos országában a legkeresettebbek között volt.

A francia tulajdonosa ellenére Romániában hazai márkának tekintett Daciákból tavaly 537 000-et adtak el, ami persze elmarad a 2019-es, 735 000 darabos rekordtól, de mindenképpen jobb, mint a járvány miatt pocsékra sikerült 2020-as év, amikor 29 százalékkal bezuhantak az eladások az előző esztendőhöz képest.

Tavaly 2020-hoz viszonyítva 3 százalékkal nőttek az eladások.

A legkeresettebb modell a Sandero, amiből 226 000 darabot vásároltak,

Dusterből 186 000-et, Springből és Loganból több mint 27 000-et, Lodgyból 25 000-et, Dokkerből pedig 44 000-et sikerült eladni.

Az európaiak cuppantak rá a legjobban a Daciára: tavaly rekordnak számító, 6,2 százalékos részesedést ért el a magánszemélyeknek eladott autók piacán a kontinensen, ezzel a harmadik helyen áll ebben a kategóriában.

Romániában első helyen áll a magánszemélyek által vásárol autók kategóriájában, ami annyira nem meglepő, de az talán már igen, hogy Franciaországban is.

Emellett 9 másik országban van benne a top 5-ben:

Hirdetés

Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Belgiumban, Ausztriában, Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon és Horvátországban.

A németeknél már csak a top 10-be fért bele, de ezt talán valamelyest kompenzálja, hogy az Európán kívüli térségben is van olyan ország, ahol piacvezető: ez Marokkó.

Persze valószínű, hogy a márka népszerűsége inkább a többiekhez viszonyítva viszonylag alacsonyabb áraknak tudható be, de ez még nem változtat a tényen, hogy sokan választották.

Hirdetés