Most számszerűen kiderült, mennyivel esett vissza a turizmus Romániában a koronaválság miatt

Az Országos Statisztikai Intézet összesítette az adatokat, és elég szomorú lett az eredmény.

Hirdetés

Ahogy az várható volt, nagyon visszaesett a turizmus Romániában is a koronaválság hatására. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint idén októberben az egy évvel korábbihoz képest 65,4 százalékkal kevesebb külföldi lépte át az országhatárt (körülbelül 351 ezer ember), és a külföldre igyekvő románok száma is jelentősen, 57,3 százalékkal csökkent (körülbelül 711,7 ezer ember utazott külföldre). Utóbbiak zömét feltehetően a külföldre igyekvő vendégmunkások adják, bár erre vonatkozóan nincs külön adat.

Sok szó esett már róla, hogy a járvány (egyik) legnagyobb vesztesei a vendéglátósok – idén októberben például 2019 októberéhez képest több mint 54 százalékkal esett vissza a szállást adó turisztikai egységek forgalma. És ez már egészen jó arány, hiszen tavasszal például egyáltalán nem volt forgalmuk.

Október folyamán körülbelül 493 ezer ember foglalt szállást országszerte, ennek a 95 százalékát pedig a belföldi turisták adták, mindössze 5 százalékuk volt külföldi. A külföldiek zöme (85,8%) egyébként Európa, elsősorban az Unió valamelyik országából érkezett.

A rendelkezésre álló szobáknak mindössze a 17,5 százalékát sikerült kiadni.

Más szóval ez nem a turizmus éve volt.

Hirdetés