Most éppen a síelési terveinket vágná sutba a korona: még nincs döntés, mi legyen az idei szezonnal

A tavaszi tapasztalatok szerint reális a veszély a síparadicsomokban, de az óriási bevételkiesés (no meg a közelgő választások) miatt a hatóságok egyelőre csak a ceruza végét rágják.

Hirdetés

Az európai vezetők már vitatkoztak egy kört arról, hogy a járványhelyzet közepette talán egységes döntésre lenne szükség az európai síparadicsomok nyitva vagy zárva tartásáról, de túl nagy összegek forognak kockán ahhoz, hogy mindenki egyetértsen ebben a kérdésben. Láthattuk az év elején, hogy az egész kontinensre, sőt globálisan is kiterjedő következményei lehetnek, ha egy síparadicsomban fertőzési góc alakul ki. Az osztrák Ischglben márciusban negyvenöt ország síelői fertőződtek meg és terjesztették el a vírust saját hazájukban, szóval nagyon nem mindegy, milyen döntést hoznak ez ügyben.

Az osztrákok nem értenek egyet a zárva tartással, az olaszok január 10-ig nem nyitnák meg pályáikat, a német és a francia döntéshozók szintén a nyitás ellen vannak. Svájc máris megnyitotta a sípályáit, melyek teljesen normális keretek között működhetnek, annyi az egyetlen szabály, hogy a turistáknak maszkot kell viselniük zárt térben. Bulgária is már várja a téli sportok szerelmeseit.

És akkor elérkezünk Romániához, ahol néhány síközpont működik, néhány pedig arra vár, hogy a román hatóságok mondják ki végre, milyen szabályok szerint működhetnek. A maguk részéről a hatóságok meg valószínűleg arra várnak, hogy európai szinten dőljön el a meccs, nem kockáztatnak a választások előtt további népszerűtlen intézkedéseket bevezetni. Ugyanis az emberek többsége egyértelműen azt szeretné, hogy lehessen síelni, és nem örülne, ha le kellene tennie a vakációs tervekről.

Răzvan Pîrjol idegenforgalmi államtitkár szerint nem kérdés, hogy a romániai pályáknak is nyitnia kellene. Már dolgoznak az ágazat képviselőivel azokon a megoldásokon, melyek a turisták biztonságát garantálhatnák, de hogy melyek lennének az eddigi ötletek, arról nem árult el részleteket. Mivel az európai pályák többsége zárva maradhat, vélhetően őrült nagy forgalom alakulna ki a romániai síközpontokban. A fertőzési számok újabb emelkedésének megakadályozása érdekében olyan eljárásra van szükség, melynek betartásával nem keletkeznek sorok a pályákon – nyilatkozta.

Európai szintű megoldást sem sikerült még találni, a legutóbbi hír szerint Ausztria is meghajol a német és a francia kormány nyomása alatt. Ezek után Romániának sem lenne szerencsés szembe menni az EU-s többség akaratával, akkor sem, ha hatalmas idegenforgalmi bevételektől esik el és lejtőre kerül az egész ágazat.

Hirdetés