Miután befuccsolt az oltási kampány, a SRI kórházának élére buktatták az akciót koordináló katonaorvost

Valeriu Gheorghiță utódja eddigi helyettese lesz.

Hirdetés

Nem maradt következmények nélkül, hogy Romániában két rövid fellángolás kivételével gyakorlatilag katasztrófába fulladt a koronavírus elleni oltási kampány: Nicolae Ciucă miniszterelnök menesztette az oltási kampányt koordináló testület élére kinevezett Valeriu Gheorghiță orvos ezredest.

Helyét eddigi helyettese, Andrei Baciu egészségügyi államtitkár veszi át.

Persze Gheorghiță nem kerül az utcára, eddig a Carol Davila katonakórház epidemiológiai központjának vezetője volt, most pedig nem akármilyen intézmény élére nevezték ki:

ő lett a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kórházának parancsnoka.

Erről ő maga számolt be.

Amúgy túlzás lenne kijelenteni, hogy a kudarc elsősorban az ő felelőssége volt: amit a hatáskörében megtehetett, megtette, oltási akciókat, maratonokat szervezett, mint ahogy az oltás jótékony hatásait népszerűsítő kampányokat is.

Az oltási kampány sikeréhez azonban politikai támogatás is szükséges, márpedig ő maga is többször panaszkodott arra, hogy ez igencsak hiányzik.

Hirdetés

Az elmúlt jó egy évben igazából egyik kormány sem állt bele abba, hogy ténylegesen rábírja az embereket az oltakozásra, a jáványhullámok lecsengésekor diadalmas nyilatkozatokkal álltak ki a pandémia fölött aratott győzelemről, ami csökkentette az oltakozási kedvet, így a következő hullámok újabb áldozatokat szedtek.

Minderre rátevődött, hogy

az oltásellenes álhírek és összeesküvés-elméletek ellen sem voltak képesek hatékonyan fellépni.

Amikor fölvetődött a kötelező munkahelyi védettségi igazolvány bevezetése, ismét megnőtt az oltások iránti igény, de aztán a frissen kormányra került szociáldemokraták megtorpedózták az egészet.

Így aztán nem csoda, hogy ma már napi pár ezer oltást adnak be csupán.

De ezért határozottan nem Gheorghiță a legfőbb felelős.

Hirdetés