Mintha két Románia létezne: ahol több mint 400 euró egy kétszobás lakás bérlése, és ahol feleannyi

Az egyik véglet Kolozsvár és Bukarest, a másik Resicabánya. De ki és miért költözne éppen Resicabányára?

Hirdetés

Nem újdonság, hogy mennyire durván elszálltak az albérletárak Kolozsváron és általában az egyetemi városokban. Gyakran beszédtéma közöttünk is, hogy ma már az IT-sokon kívül egyre szűkebb az a réteg, mely megengedheti magának, hogy egy jobb lakást vegyen ki a kincses városban, míg a többiek arra kényszerülnek, hogy egy alacsony komfortú lakást béreljenek, esetleg a magánszférát feláldozva egy nagyobb lakásban összezsúfolódjanak.

A szomorú valóságot a legújabb albérletpiaci adatok is alátámasztják, az országban ugyanis Kolozsváron és Bukarestben a legdrágább a lakásbérlés: egy átlagos, 50-60 négyzetméteres kétszobás lakást átlagosan havi 420 euróért lehet kivenni. Az Imobiliare.ro összesítése szerint 2019 utolsó három hónapja is elég dinamikusan alakult ebből a szempontból, Bukarest például utolérte a kolozsvári árakat, ami annak tudható be, hogy Kolozsváron az elmúlt három hónapban nem emelkedtek az árak. Stagnál az albérletpiac Temesváron és Brassóban is, ahol jelenleg átlagosan 350 eurót kérnek el a főbérlők.

Iașiban 20 euróval csökkentek az árak, most éppen 330 euróért lehet beköltözni egy kétszobás kecóba. A listán Tulcea (330 euró), Marosvásárhely (320 euró), Konstanca (300 euró) és Ploiești (szintén 300 euró) következik.

Nehogy azt higgyük, hogy a lista másik végén található városokban stagnálnak az árak: 200 euró alatt már nem lehet kapni albérletet Târgoviștén, Szatmárnémetiben, Szörényváron, Nagybányán vagy Slatinán sem. Az országban egyetlen város van, ahol 180 euróért lehet kétszobás albérlethez jutni: Resicabánya. De ki és miért költözne Kolozsvár helyett éppen Resicabányára?

Hirdetés