Mint olaj a tűzre, úgy hatott a cigányozó Floreára a 10 ezer lejes büntetés

És még van képe eljátszani, hogy ő a mártír, mert ő az, akit üldöznek az igazságért.

Hirdetés

Nem hatotta meg különösebben a rasszizmus vádja a tömény cigányozással helyhatósági választásra készülő Dorin Floreát: a marosvásárhelyi polgármester felháborodott a diszkriminációellenes tanács 10 ezer lejes büntetésén, és fellebbezést nyújt be ellene. Sőt, még vehemensebben fenntartja az állításait, mint azelőtt, mondván, ma már Romániában az igazság kimondása bűntettnek minősül.

A diszkriminációellenes tanács gyors döntése is azt igazolja szerinte, hogy nem cél a probléma megoldása, ehelyett inkább módszeresen befogják mindazoknak a száját, akik kimondják az igazságot. Azért is fellebbez, mert a rasszista vádak ellenére hisz az általa mondottak igazságában, szavai Románia realitását tükrözik.

Florea arra is panaszkodott, hogy a döntés politikai megrendelésre született, Asztalos Csaba elnökre utalva, akit politikai alapon neveztek ki a tanács élére, és aki – Florea szerint – úgy illette becsmérelő szavakkal, hogy nem is ismeri. A marosvásárhelyi polgármester ugyanakkor azt állítja, hogy rengeteg bátorítást kap az egyszerű állampolgároktól. Mondjuk ezt el is tudjuk képzelni, mert az etnikai alapú uszítás mindig is jól működött Marosvásárhelyen.

Hirdetés