Miniszteri őszinteség: azért fulladt le a napelemprogram, mert az illetékes hatóság képtelen volt megbirkózni a feladattal

De most azt ígéri Tánczos Barna, hogy még a héten beindul a folyamat.

Hirdetés

Nem külső okok miatt késik annak a programnak a megvalósítása, amely révén a magánszemélyek állami támogatással szerelhetnek napelemeket házukra, csökkentendő a villanyszámlát, és környezetbarátabbá téve az áramtermelést, hanem azért, mert az illetékes hatóságot egyszerűen meghaladta a feladat.

Ezek nem egy bosszankodó polgár vádjai, hanem az illetékes miniszter beismerése.

Tánczos Barna, a környezetvédelmi tárca vezetője elmondta,

a késés valójában enyhe megfogalmazás, a program gyakorlatilag lefulladt.

Az okot bürokratikus bükkfanyelven „az adminisztratív kapacitás hiányaként” szokás megnevezni, valójában azonban az történt, hogy a Környezetvédelmi Alap munkatársai képtelenek voltak megfelelően végezni a dolgukat, azaz a benyújtott igénylések elbírálását.

A miniszter szerint az ügy nem bonyolultabb, mint a többi, igaz, a benyújtott igénylések száma magas volt.

Most viszont azt ígéri, hogy rendet vág a rendszerben, és

már ezen a héten jóváhagyják az első 2000 igénylést.

Hirdetés

Ezt követően pedig folyamatosan nyomást gyakorol a hatóságra, hogy a lehető leghamarabb dolgozzák fel a program első szakaszában benyújtott 45 000 kérelmet.

Eközben már dolgoznak a második szakasz kiírásán, amely hasonlóan zajlik majd, mint a háztartási gépek roncsprogramja, az állami támogatást pedig a napelemeket felszerelő szakemberek kapják meg.

 

Hirdetés