Mindig is tudni akarta, mennyit keres egy volt államfő? Nos, Traian Băsescu nem panaszkodhat

Volt hajóskapitány, főpolgármester, tíz évig államfő, EP-képviselő, és most ismét főpolgármester lenne.

Hirdetés

Nincs mit szépíteni: Traian Băsescunak nagyon bejött az élet. Ahhoz képest, hogy szép pályafutást tudhat maga mögött, még mindig a politika élvonalában ficánkolna, ezért ismét harcba száll Bukarest főpolgármesteri tisztségéig, amelyet 2004-es államfővé választása előtt egyszer már betöltött.

Pedig akár hátra is dőlhetne, mivel szépen van mit a tejbe aprítania. Ez az utóbbi években a legfőbb (gyakorlatilag egyetlen) doktrínájává a magyarellenességet megtevő politikus főpolgármester-jelöltként közzé tett vagyonbevallásából derül ki.

Van például két telke Bukarestben, valamint egy 250 négyzetméteres lakása, amelyet még 2003-ban a feleségével közösen vásárolt.

Emellett egy Dacia Duster és egy tíz éves Ford Bmax gépkocsi is szerepel a nevén.

Értékes vagyontárgyak tekintetében sem áll rosszul: összesen 171 ezer euró értékű ékszer, óra és festmény szerepel a bevallásában.

Emellett nejével közösen tíz bankszámlájuk van, amelyeken összesen mintegy 250 ezer eurónyi összeg pihen.

Van még 444 ezer euró értékű állampapírja is.

De mivel tíz évig államfő volt, ennek nyomán is számos kedvezmény és juttatás illeti meg.

Hirdetés

Így jogosult egy hivatalos rezidenciára, egy irodára, amelyben két asszisztens is segíti, hivatali autóra sofőrrel, valamint a kormányőrség által biztosított személyi védelemre.

És ezek még csak a dologi juttatások: emellett évi 200 ezer lejes illetményt kap exelnökként, vagyis havi 16 500 lej üti a markát, amiért tíz éven keresztül volt a Cotroceni-palota lakója és az ország politikai ügyeinek egyik legfőbb machinátora.

És nem, még mindig nincs vége: tavaly májusban a Népi Mozgalom Párt (PMP) színeiben európai parlamenti képviselővé választották, azóta 41 500 eurót kapott ezen minőségében. Azt megelőzően Bukarestben ette a szenátorok keserű kenyerét havi rongyos 1200 eurós illetményből, amelyből összesen 12 500 eurónyit kapott EP-képviselővé választásáig.

Ja, és mindemellett hivatalosan nyugdíjas is, ezen a címen a legutóbbi pénzügyi évben 13 ezer eurót kapott.

Most mondják meg: hát nem megéri államfősködni?

Hirdetés