Milyen nemzetállam? Románia majdnem annyi migránst fogad be évente, mint Amerika

A vendéglátóiparban akkora a munkaerőhiány, hogy külföldi melósok nélkül leállna az ágazat.

Hirdetés

A romániai hoteltulajok szövetségének elnöke, Călin Ile vasárnap arról beszélt egy új bukaresti szálloda megnyitóján, hogy külföldi munkaerő nélkül gyakorlatilag lehúzhatnák a rolót. A hatalmas munkaerőhiányt pedig egyre inkább az EU-n kívüli országokból érkező vendégmunkásokkal próbálják megoldani.

Ile szerint az ágazatban a lehetőségekhez képest igyekeznek egyre vonzóbb fizetésekkel csalogatni a potenciális dolgozókat, de természetesen Nelut – aki inkább Hansnak dolgozik Németben – ezzel nem győzik meg. Annál kecsegtetőbbek az itteni fizetések a Keletről – többek között Bangladesből, Srí Lankáról és Vietnamból – érkező melósoknak.

Călin Ile azt is mondta, hogy támogatják a hazai vendéglátással kapcsolatos képzéseket, és igyekeznek legalizálni a borravalót, hogy ezzel is versenyképesebb jövedelmet tudjanak felajánlani, hátha hazajön Nelu. Addig viszont a bevándorlási hivatalnál kénytelenek házalni, hogy az akut munkaerőhiány csökkentésére tovább emeljék az évente befogadott külföldiek számát, illetve leegyszerűsítsék a bevándorlási folyamatot.

Beszédes például, hogy a kormány augusztus 11-ikén 25 ezerről 50 ezerre emelte az éves bevándorlási kvótát. Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy a híresen bevándorlásellenes előző amerikai elnök, Donald Trump mindössze 15 ezer külföldit fogadott be évente az Egyesült Államokba, és ezt a számot utódja, Joe Biden is „csak” 62 500 főre növelte, más szóval majdnem annyi külföldit fogadunk be évente, mint Amerika.

Hirdetés