Fotó: Erdély László

Milyen messze állunk az éttermek és kávézók belső tereinek nyitásától Kolozsváron?

A legfrissebb adatok szerint a fertőzési ráta csökkenőben van.

Hirdetés

Ezen az esős napon itt van egy hír, ami halvány reménysugarat jelenthet: csökkenőben van Kolozsváron és Kolozs megye több településén is a fertőzési ráta. A kincses városban 6,58 ezreléknél tartunk, ami így is sok, de jóval kevesebb, mint egy hónappal ezelőtt, amikor meghaladtuk a 9 ezreléket, és emiatt nagyon közel kerültünk a vesztegzárhoz.

Ezt a mutatót mindig az elmúlt két hét adatai alapján számolják és ezer főre vetítik. A teljes képhez hozzátartozik, hogy átlagosan valóban mérséklődött a napi esetek száma, de a héten ismét előfordultak négyszáz feletti számok. Ugyanakkor Kolozs megye többnyire ott van az első öt legtöbb fertőzöttet regisztráló megyék között. Legutóbb december 7-én közölték Kolozsvár fertőzési rátáját, akkor 6,93 ezrelék volt.

A megyei kormányhivatal adatai szerint Désen (3,91), Tordán (4,72), Aranyosgyéresen (4,31), Bánffyhunyadon (4,15) és Szamosújváron (4,61) is csökkenés van, utóbbi azért is érdekes, mert nemrég még vesztegzár alatt volt. Ha a trend nem változik, akkor szóba kerülhet, hogy néhány korlátozást feloldanak.

Adódik a kérdés: mennyit kellene még csökkennie a rátának, hogy megnyissanak az éttermek, kocsmák, kávézók belső terei? Különösen a mozgalmas éjszakai életéről is híres Kolozsváron égető a kérdés, már csak azért is, mert egyre több szórakozóhely megy csődbe, egyre több belvárosi ingatlan homlokzatára kerül ki a „kiadó” felirat.

Hirdetés

Ha a fertőzési ráta 1,5-3 ezrelék közötti értékre csökken, akkor a vendéglátó helyek 30 százalékos kapacitással nyithatják meg belső tereiket, ha 1,5 ezrelék alá csökkenünk, akkor már az asztalok felét elfoglalhatják a vendégek.

Ebben az évben tehát már aligha érjük el ezt a csökkenést, de tegyük hozzá, hogy ez elsősorban a lakosokon múlik.

Hirdetés