Miközben sertésnagyhatalom lehetnénk, lassan oda jutunk, hogy kizárólag importból származó sertéshús kerül az asztalra

A sertéspestis megállítására ugyanolyan intézkedésekre lenne szükség, mint a koronavírus elleni küzdelemben.

Hirdetés

A sertéstenyésztők az afrikai sertéspestis 2017-es megjelenése előtt sem voltak kimondottan jó helyzetben, a disznófarmok üzemeltetői már akkor arra panaszkodtak, hogy nem tudnak fennmaradni, ha az állam nem nyújt támogatást a számukra. Miközben minden feltétel adott lenne, hogy Románia sertésnagyhatalom legyen, a lakosságnak is igénye van a minőségi húsra, mégis egyre nagyobb mértékben szorul importra. 2017-ben a húsigény mintegy 50 százalékát fedeztük importból, jelenleg – a sertéspestis következtében – már 70 százaléknál tartunk. Tehát az értékesített húsnak mindössze az egyharmada származik romániai farmokról. A sertéstenyésztők szövetsége szerint hamarosan kizárólag import disznóhúst fogunk enni.

Mi vezetett idáig? Röviden: a sertéspestis és a nem megfelelő hatásági intézkedések. Jelenleg huszonnyolc megyében van fertőzési gócpont. A koronavírus-járvány is hatással volt az ágazatra. Ahogy feloldották a szükségállapotot, a sertéspestis újra terjedni kezdett, amiben szerepet játszik, hogy újra beindult  az állatokkal való kontrollálatlan kereskedés.

Az élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hatóság még nem ültette gyakorlatba a sertésfarmokra – beleértve a háztáji sertéstartást is – vonatkozó szigorúbb szabályozását, de a farmtulajdonosak szerint olyan szigorú intézkedésekre van szükség, mint a koronavírus-járvány esetében. Izoláció, tesztelés, a gócpontok felszámolása, a betegség terjedésének pontos követése segíthet a járvány leküzdésében.

A tenyésztők szövetsége arra figyelmeztet, hogy nagyon sokan csődbe mentek, míg az ágazat három év alatt 2 milliárd eurós kárt szenvedett. Sokaknak a kegyelemdöfést az jelentette, hogy a szükségállapot bevezetésével leállt a piac. A szakemberek szerint muszáj a háztáji gazdálkodást is szigorúan szabályozni, mert nagyon sok tenyésztő nem csak saját fogyasztásra nevel disznót, hanem kereskedik mind az élő állattal, mind a hússal.

Hirdetés

Románia az év első harmadában 118 525 tonna húst importált, ami 7,4 százalékkal több, mint az előző év ugyanezen periódusában. Az import értéke 43 százalékkal nőtt, 257,35 millió euróra. Az export értéke viszont egyre csökken: az év első harmadában ez a szám 53,69 millió euró volt, tavaly 54,14 millió. A sertésállomány jelenleg 3,9 millió állatból áll.

Ami érdekes, Románia elsősorban Németországból importál sertéshúst, melyet nagy eséllyel éppen a román vendégmunkások dolgoznak fel valamelyik húsfeldolgozó üzemben.

Hirdetés