Míg Budapesten fociarénát avatnak, Bukarestben tovább tökölődnek a stadionok megépítésével

Szép: a 2020-as foci-Eb egyik házigazdájaként egyetlen infrastrukturális fejlesztést sem fejeztek be a rendezési jog megpályázása óta.

Hirdetés

Nem kizárt, hogy a román kormány képviselőinek is leesett az álluk a pénteken hivatalosan is felavatott budapesti Puskás Arénától, mert a hetet úgy kezdték, hogy gyorsan ellenőrizték, milyen stádiumban vannak a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra épülő bukaresti stadionok.

Ionuț Stroe sportminiszternek szembesülnie kellett azzal, hogy az edzésekre kijelölt

két stadion – a Ghencea úti, valamint a Diadalív melletti – megépítése tovább késik, s a bénázás évek óta tart.

A tárcavezető úgy saccol, hogy az egykori Steaua-stadion esetében 65, a másik helyszínen pedig 27 százaléknál tartanak a kivitelezéssel.

Stroe szerint teljesen érthetetlen, hogy Románia legalább 5 éve tudja, hogy infrastrukturális fejlesztéseket kell végeznie ahhoz, hogy egy ilyen rangos sporteseménynek helyszínt tudjon biztosítani, de

a munkálatokat legalább 3 éves késéssel kezdték el.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az év elején már megdorgálta a kormányt a miatt, hogy nem haladnak a pályázatban beígért fejlesztésekkel.

Hirdetés

Példának okáért: a rendezési jog megpályázásakor Románia még azt is vállalta, hogy meghosszabbítja a bukaresti metróhálózatot úgy, hogy bekapcsolja a nemzetközi repülőteret a földalatti közlekedési hálózatba. Ebből természetesen semmi nem lett, most pedig azt ígérik, hogy ehelyett vasútvonallal kötik össze a nemzetközi repülőterét és az Északi pályaudvart, de ez sem biztos, hogy el fog készülni időben.

A hivatalos mérkőzéseket a Nemzeti Arénában rendezik a június 12. és július 12. között zajló Európa-bajnokságon, a bukaresti stadion három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad helyet.

Hirdetés