Miért egyen az ember unalmas ételeket, ha fokozottan védett madárból is lakmározhat?

Gondolta egy brăilai férfi, és így is tett.

Hirdetés

Igazi ínyencnek bizonyult az a délkelet-romániai Brăila megyében élő élő férfi, aki egyelőre ismeretlen módon hozzájutott egy ritka, fokozottan védett madárhoz, a vörösnyakú lúdhoz.

A romantikus nevű Victoria faluban élő férfi nem teketóriázott, és nem elégedett meg azzal, hogy csupán a szemét legeltesse a ritka madárfajon, mint valami nyeszlett városi ficsúr: azon melegében befogta, majd elkészítette, és jóízűen elfogyasztotta a madarat.

Az ügy azonban nem maradt annyiban, a ludat ugyanis korábban meggyűrűzték, sőt adó-vevőt is erősítettek a testére, hogy nyomom követhessék a vonulását.

Így aztán a Román Ornitológiai Társaság illetékesei rövid idő után rájöttek, hogy valami nem stimmel.

Rövid nyomozás után pedig rábukkantak a lúd maradványaira.

Közleményükből kiderül, hogy csak decembertől mostanáig három, adó-vevő készülékkel ellátott példány is elpusztult.

A legutóbbi éppen a jó étvággyal elfogyasztott madár, akinek neve is volt: az Emilia névre hallgatott.

Az is kiderült, hogy az elvetemült ínyenc még csak meg sem becsülte kellőképpen a ritka fogást: a maradványait a kutyájának adta, így találták meg néhány csontját az udvaron az adó-vevő és a gyűrű társaságában.

Hirdetés

A lakoma sokáig emlékezetes marad a férfi számára, mert a nyomozó hatóságok is eljárást indítottak az ügyben orvvadászat gyanúja miatt.

A vörös nyakú lúd Nyugat-Szibéria viszonylag kis területén költ, csaknem a teljes állomány a Kaszpi-tenger déli felének öbleiben, a Fekete-tengeren, Romániában és Bulgáriában telel.

A BirdLife International sebezhetőnek nyilvánította a vörösnyakú ludat, mivel a populáció kb. 80%-a öt csoportba tömörül, és az élőhelyüket környező táplálkozási területek megváltoztak a földművelés miatt.

Vesélyeztetettségét jól jelzi, hogy Magyarországon egyetlen példány eszmei értéke egymillió forint.

Arra azért kíváncsiak lennénk, hogy a férfi hogyan, milyen recept alapján készítette el a madarat.

Hirdetés