Mi jöhet még? Leálltak a lélegeztetőgépek egy mobilkórházban, három koronavírusos beteg meghalt

Bukarestben következett be a tragédia.

Hirdetés

Újabb három koronavírusos beteg életét követelte a kórházi berendezések meghibásodása: a tragédia ezúttal Bukarestben következett be hétfőn, a Victor Babeș járványkórház udvarán beüzemelt konténerkórházban, ahol az oxigén nyomásának hirtelen megnövekedése miatt leálltak a lélegeztetőgépek.

Egy különleges, kamion platóján kialakított mobil kórházi egységről van szó, amelyet szombaton üzemeltek be a kórház udvarán.

A mobilkórházban nyolc, súlyos állapotban levő koronavírusos beteget ápoltak. Az öt túlélőt más bukaresti kórházakba szállították át.

A lélegeztetőgépek azért álltak le, mert az oxigén nyomása az engedélyezett 6 bar fölé nőtt. A szakértők egyelőre nem tudták kideríteni, mi okozhatta a nyomás megnövekedését.

A kórház személyzete kézi lélegeztetéssel próbálta pótolni a meghibásodott berendezéseket, de három páciens életét már nem sikerült megmenteni.

A meghibásodásról értesítették a lélegeztetőgépek forgalmazásával és karbantartásával megbízott céget, amely a helyszínre is küldte az egyik munkatársát. Amikor azonban azzal szembesült, hogy olyan helyszínre kellene belépnie, ahol koronavírusos betegeket ápoltak, nem volt hajlandó bemenni, annak ellenére sem, hogy a kórházi dolgozók védőruhát ajánlottak fel neki.

Végül el is hagyta a kórházat.

Hirdetés

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz.
Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelemért felelős államtitkára a tragédia kapcsán elmondta, az amerikai gyártmányú lélegeztetőgépeket egy erre szakosodott cég szállította le és szerelte be, és szakszerűen állították őket üzembe.

Az államtitkár elmondta, ki kell vizsgálni, hogy emberi mulasztás vagy a berendezés meghibásodása okozta a tragédiát.

Azt is közölte, hogy a mobil kórházak jótállás alatt vannak, a cég kéthavonta ellenőrzi őket. Mintegy 6-700 páciens kezelnek ilyen egységekben.

Florin Cîţu miniszterelnök késő este gyors kivizsgálást kért az ügyben, mivel a vétkeseknek felelniük kell.

Ez már a sokadik alkalom, amikor koronavírusos betegek halnak meg kórházi tragédiában: januárban a bukaresti Matei Balș járványkórházban öten haltak meg egy tűzvészben, tavaly novemberben pedig a Piatra Neamț-i megyei kórház intenzív osztályán követeltek emberéleteket a felcsapó lángok.

Hirdetés