Fotó: Gergely Imre/Facebook

Mi áll valójában a Srí Lanka-i pékekkel szembeni ditrói tiltakozás hátterében?

A diszkriminációellenes tanács elnöke tágabb kontextusban értelmezte a jelenséget. Mit mond az RMDSZ?

Hirdetés

Most, hogy már a román sajtó is azzal foglalkozik, hogy Gyergyóditróban két Srí Lanka-i vendégmunkás miatt migránsellenes hisztéria robbant ki, nem lehet szőnyeg alá seperni rendkívül érzékeny témát, ha tetszik, ha nem, beszélni kell róla. Így egyre többen szólalnak meg, a tegnap (csütörtök) este például Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke is kifejtette véleményét az ügy kapcsán a Digi 24-en, tágabb összefüggésbe helyezve a jelenséget.

Szűkebb régiónkban, de az Európai Unióban, sőt, Donald Trump révén az Amerikai Egyesült Államokban is felerősödött az a diskurzus, mely az idegen bevándorlóktól félti a helyiek kultúráját és identitását. A gyergyóditróiak félelme onnan eredeztethető, hogy magyarországi médiát fogyasztanak, és tudjuk jól, hogy Magyarországon a kormányzati kommunikáció állandó eleme ez a diskurzus – magyarázta Asztalos. Egyébként a tavalyi felmérések is igazolták, hogy a romániai lakosság 68 százaléka nagyon bizalmatlan a migránsokkal szemben, 50 százalékuk már a határnál megállítaná őket.

Mit lehet akkor tenni? Asztalos szerint le kell bontani az alaptalan félelmeket, ahogyan az erdélyi római katolikusok honlapján megjelent írás is erre buzdít, ugyanakkor egyértelművé kell tenni, hogy a gyűlöletkeltés jogi következményekkel is jár.

Az RMDSZ részéről Hegedüs Csilla szóvivő szólalt meg, aki a Maszolnak és a Mediafaxnak is elmondta: elfogadhatatlannak tartanak mindennemű gyűlöletkeltést, ami más emberek vagy embercsoportok ellen irányul csupán a bőrük színe miatt vagy azért, mert más nyelvet beszélnek. A ditrói pékek legális munkavállalók, akik után adót fizetnek, tehát sürgősen véget kellene vetni a félretájékoztatásnak és uszításnak ebben az ügyben, magyarázta Hegedüs, aki nyugalomra intett.

A pékek elleni hangulatkeltés mérséklésén már dolgoznak a helyi RMDSZ képviselői és a helyi polgármester, Puskás Elemér is. Szombaton közvitán igyekeznek tisztázni, hogy a Srí Lankából jött két férfi nem illegális bevándorló, hanem törvényes munkavállaló, akik azért érkeztek a térségbe, mert a ditrói pékség nem talált helyi munkaerőt. Puskás szerint ugyanakkor az ügy hátterében valójában a pékség tulajdonosa és néhány helyi lakos közötti régebbi konfliktus áll.

Hirdetés