Illusztráció

Mi a helyzet a kolozsvári Covid-fronton? Semmi jó, de a rendszer még működik

Olyan nagy a fluktuáció, hogy előfordul, nem tudják azonnal kórházba szállítani a fertőzötteket. A szerencsén is múlik, kit vesznek előre.

Hirdetés

Úgy tűnik, hogy Kolozsvár megúszta a vesztegzárat, ugyanis a koronavírusos esetszámok éppen időben mérséklődni kezdtek, de ez még nem jelenti azt, hogy minden a legnagyobb rendben lenne Kolozs megye kórházaiban.

A döntéshozók azzal hárították a kolozsvári vesztegzár elrendelését, hogy következetesen azt nyilatkozták: a kolozsvári egészségügy még bírja a nyomást, és a magas fertőzési ráta a magas tesztelési kapacitással áll összefüggésbe. A november közepi rekordok most kezdik éreztetni a hatásukat, ugyanis akik akkor kerültek kórházba, még nem épültek fel, az új pácienseknek pedig

alig jut hely a fertőzötteknek fenntartott részlegeken.

Sajtóértesülések szerint ott tartunk, hogy a pozitív teszteredménnyel kórházi ellátást kérő betegeket utasítanak vissza a mentőszolgálatosok, mert elfogytak az ágyak a kórházakban. A Kolozs megyei járványkezelés fő felelősei, Mircea Abrudean prefektus és Mihai Moisescu közegészségügyi igazgató viszont továbbra is nyugalomra int.

A kormánymegbízott szerint még vannak szabad helyek a kórházakban, csak olyan nagy a fluktuáció, hogy előfordulhat, a betegeket nem utalják be azon nyomban, amint hívják a segélyhívószámot. A stabil állapotban lévő fertőzöttek számára több mint 700 fekvőhely áll a rendelkezésre, az intenzív terápiás ellátásra szorulóknak 75. A beutaltak száma óráról óráról változik, van, akit haza engednek, mert meggyógyult vagy az állapota javult, vannak, akik átkerülnek az egyik osztályról a másikra, és van sajnos, aki meghal. Így szabadulnak fel az ágyak. A beteg tartózkodási helyétől, a hívás időpontjától és a mentősök pillanatnyi helyzetétől is függ, hogy valakit milyen gyorsan szállítanak kórházba.

Mihai Moisescu közegészségügyi igazgató elismerte, hogy

törékeny az egyensúly, amit a Kolozs megyei egészségügyi rendszer jelenleg fenntart, de még urai helyzetnek.

Nehéz egyensúlyt tartani a kórházakban, mivel nem csökkent a nem koronavírusos esetek száma sem, és nem lehet csökkenteni az egyéb betegséggel küzdő betegeknek fenntartott ágyak számát a fertőzöttek ellátása érdekében. Ha elérik a maximális kapacitást, egy olyan alternatív megoldást kell találniuk a fertőzöttek ápolására, mely nincs kihatással a nem fertőzöttek ellátására. A lényeg az, hogy jelenleg nehezen, de működik a rendszer, tette hozzá a szakember.

Hirdetés

Kolozs megyében eddig három kimagasló, hétszáz feletti napi esetszám volt, mindhárom november folyamán. Legutóbb november 26-án mozdult felfele a járványgörbe, 431 új esettel, azóta viszont többnyire csökkenés tapasztalható.Lassan, de biztosan csökken a lakosságarányos fertőzési ráta Kolozsváron, a 9,04 csúcsérték után jelenleg 7,33 ezreléknél tart, nyilatkozta elégedetten Emil Boc polgármester, aki ennek rendje és módja szerint megdicsért mindenkit, akinek ebben szerepe volt. Szerinte

azért úsztuk meg a karantént, mert a sok teszt elvégzésére vonatkozó helyi döntés bevált.

Ugyanakkor az elmúlt évek egészségügyi beruházásai és az orvosok elkötelezettsége is kellett ahhoz, hogy Kolozsvár, más városokkal ellentétben, ne kényszerüljön bezárásra. Ezáltal sikerült megvédeni a város munkahelyeit és a lakosságát, mondta enyhén kampányízűen az elöljáró.

Kolozs megyében egyébként már egyetlen település sincs vesztegzár alatt. Szamosújvár is feloldotta a karantént.

Hirdetés