Meredeken zuhan a nackópárt népszerűsége, a liberálisok viszont ismét izmosodnak

Ha vasárnap választásokat rendeznének, a PSD simán nyerne, a PNL viszont felfele kerekítette a népszerűségi indexét, amióta Ciucă pártelnök lett. A korábban oltástagadással és botrányokkal nyomuló AUR-nak viszont nagyon nem megy a járványhelyzet enyhülése óta.

Hirdetés

Jót tett a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), hogy feltolták a szervezet élére Nicolae Ciucă miniszterelnököt – akinek jelenleg a legmagasabb a bizalmi indexe a liberális politikusok közül –, a legfrissebb felmérés ugyanis azt mutatja, a kormánypárt ismét kezdett izmosodni. A CURS által május végén készített közvélemény-kutatás szerint

a PNL 23 százalékig tornászta fel magát, míg március végén alig 16 százalékot tudott felmutatni,

a Szociáldemokrata Párt (PSD) viszont továbbra is az élen áll a népszerűségi listán a maga 35 százalékával.

Az ultranackó AUR viszont hiába szállítja a botrányokat napi szinten, a hisztistratégia egyáltalán nem hozott a konyhára, sőt:

Simion és „aranycsapata” alig 10 százalékot szerezne, ha vasárnap választásokat rendeznének,

míg március végén még 15 százalékon álltak, mi több, januárba még a liberálisokat is lenyomták a második helyről. Mint tudjuk, az AUR korábban a járványügyi óvintézkedések elleni uszításra, oltásellenességre és álhírek propagálására alapozta a politikáját, a járványhelyzet enyhülésével azonban ezekkel az eszközökkel már nem lehet népszerűséget hajhászni,

nem véletlen tehát, hogy ismét előkapták a jó öreg magyarellenes diskurzust.

Hirdetés

Az USR viszont tovább folytatja a mélyrepülését, a legutóbbi 12 százalékos eredményét „sikerült lefaragnia 9 százalékra. Némileg meglepő viszont, hogy a Traian Băsescu volt államfő kezdeményezésére létrehozott, de egy ideje gyengélkedő Népi Mozgalom Párt (PMP) ismét visszakerült a térképre: a szervezetet újabban már 6 százalékon mérik, míg a legutóbbi választások óta – amikor ki is pottyantak a törvényhozásból – rendszerint alulról súrolták a parlamenti küszöböt.

Ez talán azzal magyarázható, hogy a PMP aktuális elnöke, Cristian Diaconescu állítólag szívesen összebújna az AUR-ral – erről mi is írtunk itt –, míg Eugen Tomac korábbi pártelnök inkább a PNL-hez akarta csatolni az alakulatot. A felmérés alapján amúgy az RMDSZ (szokás szerint) 5 százalékot gyűjtött be.

Hirdetés