Megvan az oltáskampány optimista forgatókönyve

Amely forgatókönyvet persze még alaposan átírhatja az élet nagy filmrendezője, a romániai rögvalóság.

Hirdetés

Optimista fiú ez a Valeriu Gheorghiță, az koronavírus elleni oltáskampány koordinátora. A Digi24-nek elmagyarázta, hogy ők úgy számolják, hogy jövő nyár közepéig már be is lesz oltva a lakosságnak úgy a 60–70 százaléka, ami már elég nagy arány ahhoz, hogy a nyájimmunitás bekapcsoljon.

A Hivatalos Közlönyben már publikálták is a folyamat egészére kidolgozott stratégiát, amely szerint a hazai társadalmat 3 szakaszban immunizálják, először az orvosi személyzet, és egyéb, a társadalom működésének fenntartásában részt vevő csoportok, második körben a vírus hatásait tekintve veszélyeztetett csoportok, majd a harmadik szakaszban az általános népesség kapja meg az oltóanyagot egyéni döntés alapján.

Amint az a dokumentumból is kiderül, és Valeriu Gheorghiță is rámutatott, az oltások beadásának terhét nem hárítják a háziorvosokra – bár a dokumentum szerint őket is bevonják –, hiszen az alacsony kapacitás miatt rendkívül hosszadalmas lenne a folyamat, a munka javát elsősorban az oltásközpontokban végzik majd, amelyek egy prototípusát Klaus Iohannis csütörtökön már megtekintette a Romexpón, és nagyon elégedett volt vele.

Gheorghiță azt mondta, hogy a harmadik szakasz a tervek szerint március végén, április elején kezdődhet, de persze ez attól is függ, mennyire lesz elérhető az oltóanyag, hiszen gyakorlatilag egy bolygó verseng érte.

Romániát ismerve, ez az egész elhúzódhat addig, amíg a vírusok kimennek a divatból.

Hirdetés

Az oltás maga sem csak egy tűszúrásból áll majd, előbb orvosi konzultációra kell számítani, ahol felmérik az esetleges kockázatok lehetőségét, az oltás után pedig megfigyelik a páciens állapotát, bár azt a szakember nem részletezte, hogy ez pontosan hogy történik majd.

 

Hirdetés