Megúszta a kolozsvári pópa, aki nem törődve a járvánnyal, egy kanállal áldoztatta a híveket

Az ügyészség ejtette az ügyet, mintha mi sem történt volna.

Hirdetés

Elég nagy visszhangot keltett áprilisban, hogy miközben a fél ország azon parázott, hogy nehogy elkapja a koronavírust, Kolozsváron – és nem csak – ugyanazon kanállal áldoztatták az ortodox híveket. Mondani sem kell, hogy milyen kockázatnak tették ki ezáltal az embereket, elég csak azt megemlíteni, hogy a járvány az orrból és a szájból származó cseppek útján terjed a legkönnyebben. Mintegy húsz személy vette a szájába ugyanazt a kanalat, és egyedül azért nem történt tömeges fertőzés, mert közülük senki sem volt fertőzött. Ez gyakorlatilag csak a szerencsén múlott. Ha egyetlen személy fertőzött lett volna, akkor szép kis fertőzési gócpont alakulhatott volna ki. Istennek hála, ez nem történt meg – ebben bíztak feltétel nélkül a hívek is, akik az ortodox egyház álláspontjának köszönhetően úgy hitték, hogy a hívő emberre nem veszélyes a világjárvány.

A lényeg az, hogy miközben rengeteg civilt megbüntettek „a járvány leküzdésének meghiúsításáért”, ami egy kitalált büntetőjogi fogalom, és nagyjából azt jelenti, hogy az elkövetők a járványügyi szabályok be nem tartásával veszélyeztették mások egészségét, addig egy ortodox pópa, aki ugyanezt tette, semmilyen megrovásban nem részesül. Még csak ejnye-bejnye sem jár neki.

A Bocskai (Avram Iancu) téren tartott szentmise két nappal azután zajlott le, hogy a kormány szükségállapotot hirdetett, és katonai rendeletekkel kezdte vezetni az országot, amire nem volt példa még békeidőben. A pópa ellen több magánszemély (köztük egy USR-s politikus) tett feljelentést, máskülönben az ügyészség nem vizsgálta volna ki az esetet. Az április 20-án tett feljelentést megvizsgálták, és úgy ítélték meg, hogy nem meríti ki a már említett büntetőjogi fogalmat, ezért ejtették az ügyet. A magyarázat pofonegyszerű: a résztvevők közül senki nem volt karanténban vagy kórházi ellátás alatt. Ezek szerint a pópa nem veszélyeztette az egészségüket azáltal, hogy ugyanazzal a kanállal áldoztatott.

Mintha a járvány csak és kizárólag karanténban vagy kórházban lévő embereken keresztül terjedne…

Hirdetés