Fotó forrása: elitaromaniei.ro

Meghalt a romániai zenei élet egyik legkülönlegesebb figurája, Rodion Roșca

A romániai elektronikus zene atyjaként emlegetett, részben magyar zenészt sokáig elfelejtették. Már súlyos beteg volt, mire ismét felfedezte a közönség. Ekkor készítettünk mi is interjút vele.

Hirdetés

Kevés olyan autentikus zenész bukkant fel a romániai zenei életben, mint a kolozsvári születésű Rodion Roșca, aki már háromévesen a ritmusok rabja volt. Rodion édesanyja magyar, apja román volt, ő tökéletesen beszélt magyarul. Klasszikus zenei képzettsége dacára mindig is a kísérletezés foglalkoztatta, amihez kezdetleges eszközöket használt.

A nyolcvanas évek elején vált ismertté, akkoriban még senki nem kísérletezett a zenei műfajok ötvözésével Romániában. Sajátos hangzásvilágot teremtett, mely egyszerre merített az elektronikus zene és a pszichedelikus, majd progresszív rock elemeiből. Az első zenész volt, aki a 60-as évek Amerikájában divatossá vált sampling (mintavételezési) eljárást alkalmazta, ráadásul úgy, hogy mit sem sejtett a külföldi trendekről. Különcsége abban is megnyilvánult, hogy saját maga rögzítette és fűzte össze a zeneszámokat. Több bandában is kipróbálta magát, elég szép sikereket elérve, mégis közvetlenül édesanyja halála után felhagyott a zenéléssel.

Harminc évig senki nem hallott róla, míg az elfelejtett tehetségek újrafelfedezésére „szakosodott” bukaresti csoport 2011-ben rá nem talált Rodion egyik keverésére. Visszatérése a román zenei életbe felért egy csodával. Sajátos jelenséggé vált, hogy miközben ma már elképesztően sok technikai eszköz áll a lemezlovasok rendelkezésére, addig Rodion a koncertjein többek között magnókat használt. Fellépett  a TIFF-en és az Electric Castle fesztiválon is, majd 2013-ban a brit Strut Records közreműködésével felvette első albumát, mely a The Lost Tapes (Elveszett felvételek) címet kapta. Az album sok pozitív méltatást kapott, több nemzetközi listára is felkerült.

Rodionnal 2016-ban készítettünk interjút a Bánffy-kastély Napokon, amikor nyíltan beszélt súlyos betegségéről is. Egy fogorvosi kezelést követően májgyulladással diagnosztizálták, amit májcirrózis súlyosbított. Hosszan tartó szenvedés után, szombaton, 68 évesen távozott az élők sorából.

Hirdetés