Megdőlt az 5. járványhullám halálozási rekordja

Szerencsére vannak jelek amelyek arra utalnak, hogy ennél rosszabb már nem lesz.

Hirdetés

204 halálesetről számolnak be az illetékesek a keddi járványjelentésben (ebből 9 korábbi, csak a mostani jelentésben rögzítették), ezzel megdőlt az 5. járványhullám halálozási rekordja.

A fekete kedd ugyanakkor 21 885 új fertőzöttet is hozott, ami ugyan csaknem 10 ezerrel több, mint a hétfői esetszám, mégis beleillik az esetszámok utóbbi két hétben tapasztalt csökkenő tendenciájába (a 40 ezres csúcs február 1-jén volt).

Mindig figyelembe kell venni, hogy hétfőn még a hétvégi tesztüzemmód miatt szoktak alacsonyabbak lenni a napi számok, a kedd az első olyan nap a héten, amikor már maximális tesztszám mellett jönnek ki az eredmények.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn még 25 ezer körülire saccolta a keddi várható esetszámot, tehát az ő becsléséhez képest is jobb a helyzet.

A pozitivitási ráta is csökken: múlt héten még 30 és 25% közötti volt, kedden már 23,9% a pozitív tesztek aránya.

Az, hogy az elhunytak száma ennek ellenére még mindig emelkedik, annak a fáziskésének tudható be, amit a korábbi járványhullámok során is megfigyelhettünk: az intenzív osztályok telítettsége és az elhunytak száma nem csökken azonnal az esetszámok csökkenésével, kell egy kis idő, mire követni kezdik ezt a tendenciát.

Hirdetés

Az intenzív osztályra utalt betegek számában az utóbbi napokban egyébként stagnálás figyelhető meg (kedden 1155-en voltak súlyos állapotban), ami remélhetőleg a várható csökkenés előjele.

Ami azért is lenne jó hír, mert a súlyos esetek számának csökkenése értelemszerűen az elhunytak számának csökkenését is maga után vonja.

Érdemes megjegyezni, hogy a súlyos betegek közül 986-an, az elhunytak közül pedig 168-an nem voltak beoltva.

Eközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékesei aggódva figyelik a kelet-európai járványhelyzetet. Bár Romániát konkrétan nem említik, megjegyzik, hogy a térség több országában is megduplázódott az utóbbi két hétben a fertőzöttek száma, az omikron még mindig eléggé aktív a környéken, így arra biztatják az illetékeseket, hogy fokozzák az oltással kapcsolatos erőfeszítéseket.

Hirdetés