Illusztráció / Fotó forrása: a Kolozs megyei sürgősségi kórház Facebook-oldala

Országos szinten halvány csökkenés tapasztalható a múlt heti járványadatokhoz képest

Egy másik jó hír: egyelőre nem kell tartani a karantén rémétől Kolozsváron. Igaz, a számok még mindig magasak.

Hirdetés

Egyelőre nem számolnak Kolozsvár karantén alá helyezésének lehetőségével, erre csak abban az esetben kerülhet sor, ha a jelenlegi helyzet súlyosbodni látszik, fejtette ki Emil Boc polgármester az egyik helyi rádiónak. Igaz, hogy Szeben megye után Kolozsban a legmagasabb a két hét adatai alapján ezer főre számított fertőzöttségi ráta, de az elöljáró szerint az itteni helyzetet nem lehet összehasonlítani más megyékkel és városokkal, több okból kifolyólag.

Egyrészt azért, mert Kolozs megyében sokkal több tesztet végeznek, ezzel pedig gyorsabban elszigetelik az eseteket és kontroll alatt tudják tartani a helyzetet. Másrészt az egészségügy magasabb kapacitással működik, hála az orvostársadalom, a kórházi menedzsment és a vészhelyzeti bizottság felkészültségének. Boc szerint ugyanakkor a kolozsváriak magas felelősségérzete is segíteni fog abban, hogy urai legyünk a helyzetnek.

A stratégiai kommunikáció törzs pénteki jelentése szerint országosan 9489 új esetet regisztráltak, 37 136 teszt alapján. A pozitivitási ráta továbbra is 25% körül mozog. Csütörtök reggel óta péntek reggelig 174 koronavírus-fertőzött hunyt el, hat esetben nem ismert az elhunyt esetleges társbetegsége. A legfiatalabb áldozat egy 28 éves nő. A kórházakban jelenleg 12 892 beteget ápolnak, ebből 1149 intenzív terápiás ellátásra szorul.Ahogy a grafikon is mutatja, az e heti adatok halvány bizakodásra adnak okot: lassan mintha platósodna a járványgörbe. Bukarest ismét ezer fölötti esetszámmal szerepel a járványjelentésben (1114), a második Konstanca (970), a harmadik Kolozs (586) megye.

A fertőzöttségi ráta az alábbiakban böngészhető:

Hirdetés