Még most sem ért véget a koronás óceánjáróról hazatért románok kálváriája – egy mentőakció képekben

Egy titkos helyen újabb kéthetes karantén vár rájuk.

Hirdetés

Újabb 14 napig karanténban lesz egy titkos bukaresti helyszínen az a hat román állampolgár, akiket a Japán partoknál veszteglő Diamond Princess nevű óceánjáróról hoztak haza szombat reggelre.

A hajón tartózkodó összesen több mint 3700 emberből (utasok és személyzet) mintegy 600-an fertőződtek meg az új COVID-19 nevű vírussal, köztük két román állampolgár, akik a legénységhez tartoztak.

A Mediafax szerint a hazaengedett EU-s állampolgárokat egy német felségjelű katonai gép (tegnap még olasz gépről volt szó, de mindegy) vette fel Tokióban, miután ismét tesztelték őket koronavírusra és az eredmények negatívak lettek.

A gép Berlinben szállt le péntekről szombatra virradó éjszaka, onnan pedig a hat román utast a román légierő egyik C-27J Spartan típusú gépe vette föl, amelyen egy speciális izolációs szobát alakítottak ki: raktak bele egy ilyen fóliasátrat, amiben valószínűleg a paradicsom is tök jól megteremne, csak nem arra használják.

Amúgy a védelmi minisztérium által közzétett képeken látszik, milyen komolyak az intézkedések ilyen esetben: az akció minden résztvevője – még a pilóta és a másodpilóta is – tetőtől talpig védőruhában van, plusz fóliaszoba meg minden.

Hirdetés

A gép fedélzetén biztonsági okokból ott volt a SMURD egyik alakulata is.

Ha a hat hazatért román két hét múlva sem mutatja a betegség tüneteit, és minden rutinteszt negatív lesz, akkor végre hazatérhetnek, hogy aztán bedeszkázzák otthon az ajtót és az ablakokat, és soha többé ne utazzanak sehova.

A tokiói román nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van a két fertőzött románnal, akiknek az állapota stabil, mint ahogy az egyelőre a hajón maradt kilenc további román állampolgárral is, akik szintén a személyzethez tartoznak.

Hirdetés