Fotó: Képernyőmentés

Még mindig meglepődünk, mennyi közpénzt vittek el Dragnea magángépes luxusutazásai

A PSD egykori kincstárnoka úgy kezelte a pártkasszát, mintha a volt pártelnök személyes vagyona lenne.

Hirdetés

A Szociáldemokrata Pártot (PSD) egykoron túszul ejtő Liviu Dragnea volt pártelnök és sleppje legalább 700 ezer lejt herdáltak el csak magángépes luxusutazásokra – legalábbis ennyit szeretne visszaszerezni a párt az egykori kincstárnoktól, Mircea Drăghicitól, aki beismerő vallomást tett, és hat év börtönben egyezett ki az ügyészekkel.

Dossziéjából olyan részletek derülnek ki, melyek messze túlszárnyalják a közpénzherdálás eddig ismert szintjét. Az állami finanszírozással felpumpált pártkasszát Drăghici gyakorlatilag úgy kezelte,

mintha csak a pártelnök és a hozzá közel állók kedvtelését szolgálná:

Liviu Dragnea és akkori élettársa, Irina Tănase, továbbá annak egyik barátnője, 2019 januárjában a Maldív-szigetekre utaztak, mintegy 100 ezer lejt költve csak a magángépre. Érdemes megjegyezni, hogy ekkoriban már az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) fokozott érdeklődést mutatott a PSD furcsa pénzköltési stílusa iránt, miután felmerült a gyanú, hogy Drăghici egy 500 ezer eurót érő ingatlanra próbált hosszú távú bérleti szerződést kötni a PSD pénzéből.

Egy 2018-as magángépes utazásról is kiderült, hogy a PSD fizette, akkor Liviu Dragnea Észtországból utazott Izraelbe. A turisztikai ügynökség ráadásul közel 71 ezer lejjel többet számlázott ki, mint amennyit a gép bérléséért fizettek. A költségek egy részét a képviselőházzal számoltatták el. A gépen ott tartózkodhatott a szenátus akkori elnöke, Călin Popescu Tăriceanu is, aki az ügyészeknek azt mondta,

nem emlékszik, hogy egy gépen utazott volna Dragneával.

Az utazásokat lehetővé tevő Drăghici beismerte tettét, és elfogadta a hat év börtönt. Jelenleg is börtönben tartózkodik, mivel egy másik korrupciós ügyben öt évet kapott.

Hirdetés