Még hogy a focisták kevésbé intelligensek? Nagyobb az átoltottság a körükben, mint a lakosságéban

A sportolók jóval előrébb járnak a védettség megszerzésében.

Hirdetés

Tanulságos adatokat tett közzé a Román Labdarúgószövetség (FRF), amelyekből kiderül, hogy az első három osztályban focizó labdarúgók körében jóval nagyobb arányban vették fel a koronavírus elleni oltást, mint a lakosságéban.

A közlés szerint az összesen 136 érintett csapat labdarúgóinak több mint 50 százaléka már a teljes oltást megkapta, ami ugyan a közösségi immunitáshoz szükséges legalább 70 százalékhoz képest még mindig nem elegendő, viszont mégis jóval több, mint a lakosság körében tapasztalható valamivel több mint 36 százalék.

A klubok technikai stábjai körében még jobb az arány: több mint 80 százalékos.

Öt klub – két másod- és három harmadosztálybeli együttes – stábja esetében pedig a személyzet száz százaléka beoltott.

A FRF elöl jár a jó példával: alkalmazottai 95 százaléka kapta már meg az oltást, a válogatottak stábjai pedig száz százalékban beoltottak.

A nagyválogatott legutóbbi meccsén emellett a kerettagok 80 százaléka is oltottan játszott.

A játékvezetők körében is magas az átoltottság: az első osztály sípmestereinek 98,25 százaléka már megkapta az oltást – ez azt jelenti, hogy 57 személyből csak egy nincs beoltva, de ő is csak azért, mert az elmúlt fél évben átesett a fertőzésen.

Hirdetés

A magas átoltottság részben bizonyára annak is betudható, hogy a FRF nemrég kötelezővé tette a védettségi igazolványt a labdarúgók számára, vagyis csak az léphet pályára, aki oltott, átesett a fertőzésen, vagy friss negatív teszttel rendelkezik.

A szövetség emellett az oltást népszerűsítő akciót is indított.

A klubok nagy része vélhetően abból is okult, hogy a román labdarúgóélet „főpásztora”, a juhászból lett milliomos Gigi Becali által finanszírozott FCSB nemrég épp a tulajdonos megveszekedett oltásellenessége miatt járt pórul: mivel nem voltak beoltva, a teljes edzői stáb és a játékoskeret nagy része is megfertőződött, így játék nélkül estek ki a kupából.

Ami újabb bizonyíték arra, hogy mindenki akkor jár jobban, ha nem úgy viselkedik, mint Becali.

Hirdetés