Még egy erdélyi autópályaszakasz megépítését kíséri balszerencse

Az északi sztráda projektje sem mentes a malőröktől.

Hirdetés

Az már lassan közhely, hogy a Nagyváradtól Brassóig húzódó észak-erdélyi autópálya elátkozott sztráda, hiszen már kilenc éve készen kéne lennie, ehelyett viszont még száz kilométer is alig készült el a több mint 400 kilométeres gyorsforgalmi útból, de a jelek szerint nem ez az egyetlen erdélyi sztráda, amit átok sújt.

Itt van például az „észak-észak-erdélyi” autópálya, amely Szatmárnémetitől Nagybányán és Besztercén keresztül jut majd el Erdély és Moldva határára, hogy aztán a Kárpátokon át Suceaváig építsék tovább.

A leendő sztráda legproblémásabb szakaszának a Nagybánya és Beszterce közötti, 148 kilométeres rész bizonyult.

Az év elején az illetékesek még nagyon derűlátóan nyilatkoztak, mondván, nyárra akár már alá is írhatják a szerződést a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről az erre kiírt közbeszerzési pályázat nyertesével.

Most viszont ott tartunk, hogy az egész eljárást le kellett nullázni, mivel, mint kiderült, a benyújtott pályázatok egyike sem felelt meg a szakmai követelményeknek.

Hirdetés

Mindezt úgy, hogy tavaly egyszer már befutott három ajánlat, és novemberben győztest is hirdettek, de óvás miatt elölről kellett kezdeni az egészet.

Úgyhogy még egy jó ideig marad minden a régiben, hiszen ha még a megvalósíthatósági tanulmányt sem képesek szakszerűen elkészíteni, akkor messze van még az az időpont, amikor egyáltalán elkezdhetik építeni a sztrádát.

Hirdetés