Fotó: Székelyhon/Sándor Csilla

Még az is megtörténhet, hogy hétfőtől Hargita megye összes iskoláját bezárják a járvány miatt

De az biztos, hogy több diák tanul majd otthonról, mint ahányan iskolába mennek.

Hirdetés

A magas koronaszámok miatt az eddigi 43 helyett jövő héttől már Hargita megye 154 tanintézményében folytatódik  a vörös forgatókönyv szerint a tanév. Ez azért van, mert a megyében a megyeszékhelyet és Székelyudvarhelyt is beleértve összesen már 17 településen lépte át a fertőzöttségi arány a 3 ezreléket.

Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője elmondta, legutóbb Csíkpálfalva, Gyergyóalfalu, Székelykeresztúr, Gyergyószárhegy és Tusnádfürdő lépte át a kritikus 3-as küszöböt, ezeken a településeken pedig automatikusan a vörös forgatókönyv lép életbe: minden iskola bezár két hétre.

Ezen kívül a megye 423 tanintézete közül 175-ben a sárga, azaz hibrid oktatási rendszert alkalmazzák majd, és mindössze 94-ben oktatnak tovább hagyományos formában.

Van azonban egy másik, még súlyosabb variáns is: a szóvivő szerint a teljes megye fertőzöttségi aránya jelenleg már 2,97, könnyen meglehet, hogy hamarosan átlépi a 3-at, ebben az esetben pedig az összes iskola bezár Hargita megyében. Részletek a Székelyhonon.

Hirdetés