Még az Erdély megszerzése előtti kifli-Romániában is több gyerek született egy évben, mint tavaly az azóta megnagyobbodott országban

Meredeken csökken az ország lakosságának száma, és a folyamat nehezen megállítható.

Hirdetés

Megdöbbentő adatokkal álltak elő a szakemberek Románia népesedési kilátásaival kapcsolatosan: mint kiderült, annyira lecsökkent a születésszám, hogy még a Trianon előtti időszakban is kedvezőbbek voltak az adatok – pedig akkor még nem is tartoztak az országhoz Magyarország jelentős területei.

Már 2020-ban sem volt rózsás a helyzet, amikor kevéssel több mint 200 000 csecsemő jött a világra, ám tavaly még ezt is sikerült alulmúlni: az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint

2021-ben kevesebb mint 180 000 gyerek született.

A szakemberek szerint az 1961-es generáció volt az utolsó, amely biztosította legalább a népesség szinten tartását.

Igaz ugyan, hogy az Eurostat adatai szerint egész Európában csökken a népesség, de Romániában különösen meredek a csökkenés – mivel a kormányok több nyugati országban intézkedéseket hoztak a gyerekvállalás ösztönzésére, míg Romániában ezek az intézkedések még alig léteznek.

Az Országos Statisztikai Intézet szóvivője, Vladimir Alexandrescu szemléletes módon vázolta fel a helyzetet: a 2021-es születései adat a legalacsonyabb Románia történelmében – olyannyira, hogy

még az 1900 előtti számokat is alulmúlja, amikor Románia még csak Moldvából és Havasalföldből állt.

Az országban a második világháború utám demográfiai boom volt, amire ráerősített az abortuszt tiltó 1967-es rendelet, amely nyomán csak abban az évben 556 000 születést regisztráltak.

Azonban a trend megfordult, különösen 1989 után, így ma ott tartunk, hogy a termékenységi ráta 1,7 – márpedig a lakosság szinten tartásához ennek az értéknek legalább 2-esnek kell lennie.

A szakemberek szerint több oka is van a születésszámok csökkenésének.

Elsősorban 1989 után eltörölték az abortuszt tiltó hírhedt rendeletet.

Hirdetés

Másodsorban a nők emancipációja is hozzájárul a jelenséghez: a 90-es évek elején még társadalmi nyomás helyeződött a nőkre, hogy 25 éves korukra már gyerekük legyen.

Mára azonban már az az elvárás, hogy a nők is minél képzettebbek legyenek, és a családalapítás előtt utazgassanak is a világban, így az az életkor, amelyben az első gyereket világra hozzák, 20-ról 28 évre nőtt, és tovább fog nőni.

A harmadik, és szintén nem elhanyagolható ok az elvándorlás:

sokaknak lesz elegük a csapnivaló életszínvonalból, politikumból, oktatásból és egészségügyből, és egyszerűen más országba költöznek.

Ennek nyomán aztán Románia számára a rövid és középtávú fejlesztés terén a demográfia jelenti a legnagyobb kihívást.

Míg ugyanis most az a helyzet, hogy egy aktív munkavállaló egy nyugdíjast tart el, 15 év múlva már négyet kellene – ami irreális.

A kiutat egyes szakemberek a koherens népesedési politika hiányában a határok megnyitásában, vagyis a külföldi munkaerő beengedésében látják.

Hirdetés