Még a polgármester is lekarmolta az arcát, amikor meglátta, hova fognak tízemeletes tömbházat építeni

Itt egy hír, ami kicsiben mutatja meg, hogyan működik az ország nagyban.

Hirdetés

A kolozsvári városháza engedélyezte a Nyárfasor (Plopilor) utcán egy tízemeletes tömbház felépítését, pedig ez egyrészt tájidegen, másrészt a Iuliu Haţieganu Sportpark (parasztnyelven: Babeș Park) vagy a Rózsák Parkja nevével fémjelzett zöldövezetből csípnek le érte egy darabot.

Erre a polgármester, Emil Boc, elkezd mentegetőzni, hogy ez nem az ő hibája, hanem a városrendezési tervet elfogadó építészek sara, és hogy neki kötelessége kibocsátani ennek megfelelően az építkezési engedélyt, különben beperelik.

A valóság az, hogy a kolozsvári városrendezési terveket elfogadó építészeket már nagyon régen sittre kellett volna vágni, a város épülő-szépülő lakótelepei ugyanis úgy néznek ki, mintha egy bekötött szemű, értelmi fogyatékos, részeg óriás szórta volna le őket találomra egy zuhanó repülőgép félig kikönyökölt ablakán.

Magyarán oda adnak ki építkezési engedélyeket, ahova az őket lefizető cégek csak kérik.

FRISSÍTÉS: Az előbbi két mondattal kapcsolatban kaptam egy olvasói levelet, amely szépen bemutatja, hogyan is néz ki a folyamat belülről. Idemásolom, mert tanulságos:

Hirdetés

„A városrendezési terveket, függetlenül attól, hogy a PUG-ról (általános városrendezési terv) vagy a PUZ-okról (zonális városrendezési terv) beszélünk, a városi tanács szavazza meg. Mindegyiket építészek készítik, de a megrendelő igényei szerint, ugyanis a megrendelő fizeti a munkát. A PUG esetében az önkormányzat a megrendelő, a PUZ-t magánszemély vagy cég is elkészíttetheti.
Ha olyasmi épül, aminek nem kellene épülnie az ugyanúgy a Boc hibája ( még akkor is, ha most megpróbál kibújni a felelősség alól), mint a városi tanácsé, elvégre őket azért választottuk, hogy az érdekeinket képviseljék. Nem a befektető által alkalmazott építészeket szavaztuk meg.
Különben ha a PUG enged építkezést abba a zónába, akkor rossz a PUG, akkor a polgármester alá tartozó főépítésznek a tanács elé kellett volna terjesztenie az ügyet, ha meg jó a PUG, csak a befektető módosította az ebbe foglalt szabályokat PUZ-zal, akkor az a városi tanács sara, szavazhattak volna ellene.”

Tehát Boc hiába mentegetőzik, a felelősség az övé és a tanácsosoké, nem kenhet mindent az építészekre.)

A mostani szerencsés építtető a suceavai General Construct, amelynek vezetői szép kis summát fognak majd bevasalni a Kolozsvár belvárosához közel eső, zöldövezet mellett felhúzott tízemeletes monstrum minden egyes silány minőségben kivitelezett lakásáért.

Hirdetés