Még 10 évig biztosan nem készül el teljesen az A1-es autópálya, pedig rohadt sok EU-s pénzt pazaroltunk el rá

2030-ig maximum szakaszokban lesz használható.

Hirdetés

Az EU számvevőszéke kiszámolta, hogy 2030-ig biztosan nem készül el teljes egészében az A1-es (Nagylak–Bukarest) autópálya. Tekintve, hogy most 2020-at írunk, az még tíz év. (Sőt tekintve, hogy a koronavírus miatt 2020 gyakorlatilag elmaradt, plusz ez ugye Románia, lehet, hogy 2031 lesz abból a 2030-ból.)

Emellett az EU számvevőszéke vizsgálódása közben arra is fényt derített, hogy az A1-es autópálya eddig elkészült szakaszainak felépítése közben az ország „nem megfelelően” használt fel 12,4 millió euró EU-s támogatást, 3,7 millió eurót pedig egyszerűen elpazarolt.

Az A1-es autópálya megépítése jelenleg az EU-ban zajló nyolc legfontosabb infrastrukturális projekt egyike. A mostani jelentés szerint a román projekt mellett egy lengyel és egy spanyol vasútvonalra is legalább 10 évet kell még várni közülük.

Az összesen 582 kilométeres autópályánk többek között azért fog ennyit késni a számvevőszék szerint, mert a hiperbürokrácia nagyban megnehezíti a hatékonyságot: minden 7 kilométeres szakaszra külön építési engedélyt kell kibocsátani, és külön környezetvédelmi engedélyt minden 26 kilométeres szakaszra.

Az EU-s jelentés arra is kitér, hogy autópálya hiányában az autósok a zömében kétsávos megyei és országutakra kényszerülnek, ami nagyban megnöveli a baleseteket és a forgalmi dugókat.

Hirdetés

Az A1-es sztráda Lugos-Déva szakasza egyébként 12,4 millió eurós uniós társfinanszírozással (gondolom ez ugyanaz a 12,4 millió, amit „nem megfelelően” használtak fel) elkészült ugyan, de még mindig nem adták át a forgalomnak.

Déva közelében ráadásul elszámoltak valamit, és két egymás felé tartó útszakaszt rosszul kapcsoltak össze, így mintegy 800 méter már elkészült autópályát kell visszabontani, hogy korrigálni tudják a hibát. 800 méter nem tűnik soknak, de higgye el, autópályából már ennyi is nagyon költséges: 3,2 millió eurót fogunk csak EU-s forrásból elkölteni ennek a szakasznak az újjáépítésére, a bontás pedig 0,9 euróba fog fájni, szóval van baj elég.

Hirdetés