Márkás cipőket rendeltek az interneten, de egy alaposan kifundált átverés áldozatai lettek

Adidas és Nike 80 lejért? Túl szép, hogy igaz legyen.

Hirdetés

Több száz vásárló sétált gyanútlanul bele egy fantomcég internetes csapdájába, és a tetteseket azóta sem sikerült elkapni. Az outlet-sport.net honlapra vezető hirdetés tavaly decemberben jelent meg a Facebookon, mely 80 és 100 lej közötti összegért kínált Adidas és Nike cipőket. A vásárlók nem sejtették, hogy átverés a hirdetés, ugyanis a csalók egy ismert webáruházat használtak fel a megtévesztéshez.

A rendeléseket karácsony környékén vették fel, a házhoz szállítást január 6-a után kezdték meg egy megbízható futárszolgálat révén. A vásárlók készpénzzel fizettek, és csak a csomagok felbontása után szembesültek azzal, hogy átverés áldozatai lettek. A cipők ugyanis nem egyeztek meg azzal a márkával, amelyet az azóta elérhetetlen honlapon tüntettek fel, esetenként a méret sem stimmelt. Sőt, volt olyan vásárló, aki több cipőt rendelt, de nem kapta az összeset kézhez.

Az igazi meglepetés akkor érte a vásárlókat, amikor megpróbálták elérni a céget, ahonnan rendelték az árut, de senki nem válaszolt, és a honlap is elérhetetlenné vált. Nem maradt más választásuk, mint a fogyasztóvédelemhez fordulni, de a hatóságok nem tudták kideríteni, ki állhatott a fantomcég mögött, mivel a vásárlók nem kaptak számlabizonylatot, amelyiken szerepelne a cég neve. Csak annyit sikerült kideríteni, hogy elviekben egy bukaresti címen működött. A futárszolgálat szállítólevelén sem szerepelt a cég neve, így azon keresztül sem követhető le, hogy kik vonhatóak felelősségre az átverésért.

Okuljunk az esetből, ne hagyjuk magunkat átverni online vásárlásokkor. Mindig ellenőrizzük honlapon és a rendelés megerősítésekor a cég adatait, illetve ne vegyünk át olyan csomagot a futárszolgálattól, amelyik nem rendelkezik minden adatot felsorakoztató szállítólevéllel. Jó jel, ha a megrendelést banki átutalással, és nem csak készpénzzel lehet kifizetni, ugyanis a tranzakció garantálja, hogy nem fantomcéggel van dolgunk.

Hirdetés