Már Románia több pontján is a közösségi terjedés szakaszába léphetett a koronavírus delta variánsa

És Erdélyben is jelen van.

Hirdetés

Ha így megy tovább, Románia nem ússza meg a koronavírus-járvány negyedik hullámát: az egészségügyi illetékesek szerint már az ország három helyszínén is a közösségi terjedés szakaszába léphetett a vírus indiai variánsa, amelyet az utóbbi időben inkább deltaként emlegetnek, hogy ne frusztrálják az indiaiakat.

A Fertőző Betegségek Megfigyelési és Ellenőrző Központja (CNSCBT) határozottan nem szívderítő adatokat tett közzé: Bukarestben, valamint Argeş és Ilfov megyében már fokozott sebességgel terjed az új variáns.

Az egészségügyi illetékesek azt is megjegyzik, hogy

az eddig kimutatott eseteknél minden bizonnyal jóval több van, csakhogy Romániában igencsak szűkös a génszekvenálási kapacitás

– ez az a meglehetősen bonyolult és pénzigényes módszer, amellyel ki lehet mutatni a génállomány alapján, hogy az illető vírus melyik variánshoz tartozik.

Minden esetre eddig már 57 esetben mutatták ki bizonyítottan az indiai mutáns jelenlétét.

Az illetékesek szerint arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a delta variáns már országosan a közösségi terjedés fázisában lenne, de például Piteşti-en és a környező községekben ez már bizonyítható is.

Így nem véletlen, hogy Argeş megyében mutatták ki eddig a legtöbb esetet: 17 fertőzött szervezetében bukkantak rá az indiai variánsra.

A második helyen a Bukarestet körülölelő Ilfov megye áll 15 esettel, majd maga Bukarest következik 13-mal.

A negyedik Dolj megye 6 esettel, és sajnos Erdély sem mentes már ettől a variánstól: Brassó megyében is találtak három esetet.

Sőt a Partiumban is: Arad megyében is volt már egy ilyen fertőzés, mint ahogy Buzău, Dâmboviţa és Teleorman megyében is.

Romániában jelenleg 7 laboratóriumban képesek génszekvenálást végezni, az elmúlt hét napban 83 mintát vizsgáltak meg összesen.

Hirdetés

Octavian Jurma epidemiológus szerint a jelenleg kimutatott esetek 20 százalékában már a delta variáns felelős a fertőzésért, és ha a jelenlegi iramban folytatódik a terjedése,

legkésőbb augusztusra már dominánssá válik,

vagyis a kimutatott fertőzések több mint 50 százalékát ez okozza majd.

A becslések szerint júniusban hetente átlagosan 25 százalékkal nőtt a deltás fertőzések száma, és ha nem vigyázunk, augusztus végére akár a heti százat is elérheti a deltás fertőzöttek száma.

Ennek nyomán a kórházakban szeptemberre válhat érzékelhetővé a negyedik hullám belendülése.

Mint az közismert, az indiai variáns legalább kétszer fertőzőbb, mint az eredeti, vuhani verzió, de még az annál gyorsabban terjedő brit variánsnál is könnyebben terjed.

Azért különösen aggasztó, mert ez már a fiatalok, illetve gyerekek körében is képes fokozott iramban terjedni.

Ugyanakkor a kimutatások szerint az oltás ez ellen is véd – ha egy beoltott el is kapja a vírust, az esetek elsöprő többségében enyhe tünetekkel esik át a fertőzésen, a súlyos, kórházi kezelést igénylő fertőzést, pláne a halálos kórt elkerüli.

Újabb indok arra, hogy aki még nem tette meg, végre oltassa be magát.

Hirdetés