Fotó: MTI | Filep István

Már egy adag vakcina után is karanténkötelezettség nélkül utazhatunk Magyarországra

A beoltottak negatív koronatesztet sem kell felmutassanak ezentúl.

Hirdetés

Szombat estétől kezdve már szabad az út Magyarországra mindazoknak, akik megkapták valamelyik koronavírus elleni vakcinának legalább az első dózisát.

A megállapodásról előbb Szíjártó Péter magyar külügyminiszter adott hírt a Facebook-oldalán, majd az RMDSZ is ugyanígy tett.

Bár utóbbi bejegyzésben tegnap még az szerepelt, hogy csak a második oltástól eltelt tíz nap után szabad a pálya Magyarország felé, azóta a kolozsvári magyar főkonzulátusra hivatkozva pontosítottak:

Hirdetés

„Romániából Magyarországra karantén nélkül tud utazni, aki már megkapta az első oltását Romániában, és rendelkezik ezt igazoló dokumentummal, akár magyar állampolgár, akár magyar-román kettős állampolgár, akár kizárólag román állampolgár. Ez lehet angol és/vagy román nyelvű papír, amit az oltás után adnak Romániában.”

A beoltottakra az eddigi gyakorlattól eltérően negatív koronatesztet sem kérnek a magyar határőrök. Ez sokak számára jó hír, hiszen eddig nagyon macerás volt a határátlépés mindkét irányban, ez pedig rengeteg embernek tört borsot az orra alá, különösen a határon át ingázó munkavállalóknak, illetve a rokonaikat, barátaikat meglátogatni vágyókat érintette kellemetlenül.

Magyarország azt követően hozta meg a döntést, hogy egy nappal korábban, pénteken a román illetékesek is úgy döntöttek, hogy a magyar állampolgárok szabadon utazhatnak Romániába.

Hirdetés