Fotó: Székelyhon/Pinti Attila

December 1-jét is az úzvölgyi katonatemetőben ünnepelték a román nacionalisták

Idén már harmadszor románkodnak a helyszínen a járványügyi előírások dacára.

Hirdetés

Úgy tűnik, Úzvölgye a vitatott sorsú katonatemető ügye miatt felkerült a román nacionalisták térképére, akik idén első alkalommal szerveztek ünnepséget december 1-je, a román nemzeti ünnep alkalmából a helyszínen.

A katonatemetőben idén – a járványhelyzet dacára – ez már a harmadik hasonló, nacionalista indíttatású rendezvény (a korábbiakról itt és itt írtunk).

A keddit is a Nép Útja (Calea Neamului) egyesület szervezte, amelynek elnöke, Mihai Sorin Tîrnoveanu ezúttal is Facebook-oldalán hívta meg az ünneplőket a sírkertbe. Kedden kora délután több százan meg is jelentek a helyszínen, sokan népviseletbe öltözve, román zászlókat, illetve az 1916-os úzvölgyi harcokban részt vevő román katonai alakulatok zászlóinak másolatát lobogtatva.

Tîrnoveanu beszédében többek között arra kérte a jelenlévőket, hogy álljanak folyamatos őrséget, és ha látják, hogy „buldózerekkel közelítenek a temetőhöz (a magyarok – a szerk. megj.), akkor szóljanak, és pár órán belül több százan, egy nap alatt több tízezren idejövünk, és nem tud minket megállítani sem az RMDSZ, sem Magyarország, sem a korrupt politikusok”.

Hirdetés

Miután októberben jogerős bírósági ítélet született arról, hogy az úzvölgyi katonatemető és a közeli egykori kaszárnyasor Csíkszentmárton közvagyonának része, hétfőn kora este kétnyelvű (román és magyar) helységnévtáblákat helyeztek ki a temető közelébe. Tîrnoveanu beszédében ezzel kapcsolatban azt mondta, a táblákat „sunyi módon az éjszaka leple alatt” állítottak fel a RMDSZ-es politikusok.

Részletek a Székelyhonon.

Hirdetés