Már a németeknek is jobban kellenek a romániai oltóanyagok, mint a romániaiaknak

A német kormány megkeresi Bukarestet, mert átvenne néhány millió adagot.

Hirdetés

Dánia után újabb európai ország készül a bukaresti kormányilletékesek ajtaján kopogtatni, hogy átvegyen némi oltóanyagot, mielőtt az az alacsony romániai igény miatt rájuk rohadna.

Karl Lauterbach új német egészségügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a koronavírus deltánál sokkal gyorsabban terjedő omikron variánsának megjelenése miatt még az eddiginél is jobban fel akarják pörgetni az oltási kampányt, és nem csak az első és második oltásokra figyelnek oda, hanem a harmadik adag vakcinák beadásának ütemét is fel akarják gyorsítani.

Ehhez azonban vakcina is kell, ebből viszont az új tervek szerinti oltási kampányhoz nincs elegendő.

Az eredeti ütemezés szerint ugyanis Németország 2022 első negyedévében 50 millió adag vakcinát kapna,

azonban az új terv teljesítéséhez 70 millióra van szükség.

Ezért aztán egyrészt a gyártókat keresték meg, hogy hamarabb szállítsák le a korábban lekötött adagokat, másrészt szétnéztek a környéken is, felmérendő, van-e valahol esetleg fölösleg.

És persze hogy van: köztudott, hogy a kezdeti, majd az októberi rövid fellángolás ellenére Románia még mindig szégyenpadon ül az átoltottságot tekintve, miközben a nyugat- és közép-európai országokban sokkal előrébb tartanak, Romániában még mindig csak a lakosság 40 százaléka kapott legalább egy adag oltást.

Hirdetés

Ezért aztán a német miniszter közölte, hogy

megkeresik a román kormányt, hogy átvegyenek a raktáron levő vakcinákból.

És van miből: mi is megírtuk, hogy Románia az eddig megrendelt oltóanyagok alig több mint felét használta fel, 5,8 millió adag pedig raktáron van.

Ez nem példa nélküli: Románia korábban már Dániának is adott el a fölös vakcinákból, és Európán kívüli ország is vásárolt már belőlük: ez Dél-Korea volt.

A németek egyébként nem csupán Romániától akarnak vakcinákat átvenni: az oltással szintén csehül álló bolgárokat, valamint a lengyeleket és a portugálokat is megkeresik.

Hirdetés