Majd ők megmentenek: összekapaszkodott a két volt miniszterelnök, hogy kihúzzák az országot a slamasztikából

Ponta és Tăriceanu pártocskája egyesül, és minden ismét csodálatos lesz.

Hirdetés

Miután az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Pro România Párt is csúnyán leszerepelt a helyhatósági választásokon – Călin Popescu Tăriceanu zsebpártja 3 százalék, Victor Pontja szervezete 5 százalék alatt „teljesített” –, a két volt miniszterelnök úgy döntött, a két alakulat közösen vág neki a parlamenti választásoknak.

A fúzióra inkább a pártszétverések nagy mesterének, Călin Popescu Tăriceanunak van nagyobb szüksége, mivel a friss felmérések szerint az ALDE nagyon távol áll a parlamenti küszöb átlépésétől, míg a Pro România 8-10 százalék közül mozog, így a régi motoros Tăriceanu kaphat még egy esélyt arra, hogy lehúzzon egy újabb mandátumot a parlament díszletei közt.

Az új szervezetet egyébként Pro România Social Liberalnak fogják hívni, s a közös listán a pozíciók 40 százalékát az ALDE kapja meg.

A nagy bejelentést egyébként az eseményhez méltó nyilatkozatokkal fűszerezte meg a román politika két nagy dinója. Tăriceanu szerint ez az alakulat politikai iránytűként fog működni (bármit is jelentsen ez), mivel csak és kizárólag ők képesek egy komoly ellenzéket felépíteni. „1990 után az országnak két jó időszaka volt: a Năstase–Tăriceanu, majd a Ponta-kormány ideje alatt, most pedig ismét krízis van, a szakadék felé tartunk – ezt szeretnénk mi megakadályozni” – fűzte hozzá a tőle megszokott szerénységgel Victor Ponta.

Hirdetés