A címvédő magyar női kajaknégyes (MTI)

Magyar nőnap Tokióban: a női kajaknégyes hozta a hatodik aranyérmet, a női pólósok pedig egy bronzot

A hat arany már biztos, a huszadik éremért vasárnap csatáznak majd a férfi vízilabdázók a tokiói olimpia utolsó napján.

Hirdetés

A nap címvédése: a magyar női kajaknégyes. London és Rio de Janeiro után harmadszor is győztek, Tokióban véget vetettek az addigi három női számot megnyerő új-zélandi Lisa Carrington nagy sorozatának.

A nap rekordere: Kozák Danuta. A négyes vezérevezése hatodik olimpiai bajnoki címét nyerte, ezzel minden idők legsikeresebb magyar női olimpikonja lett (6 arany, 1-1 ezüst és bronz), és a férfiak közül is csak a legendás kardvívó, Gerevich Aladár (7-2-1) előzi meg.

A nap csapata: a magyar női pólócsapat. Három negyedik hely után összejött az első magyar érem női vízilabdában, az oroszok 11-9-es legyőzésével bronzmeccsen. A remekül védő Magyari Alda kapus egészpályás gólja volt a tökéletes slusszpoén.

A magyar női pólósok is örülhettek (MTI)

A nap dominanciája: az amerikai kosarasok. A döntőben 87-82-re visszavágtak a franciáknak a csoportkörben elszenvedett vereségért, de ezt nagyjából kizárólag a 29 pontos Kevin Durantnak köszönhetik, aki Carmelo Anthony után a második háromszoros olimpiai bajnok férfi kosaras lett.

A nap megszakadt dominanciája: a ritmikus sportgimnasztika. Utoljára 1984-ben – amikor a Szovjetunió bojkottálta a los angelesi játékokat – fordult elő, hogy nem szovjet/orosz/ukrán versenyző nyerte az összetett versenyt. Az izraeli Linor Ashram viszont most megelőzte a csúcsfavorit orosz Averina-ikreket, Dinát és Arinát.

Hirdetés

A nap végkimerülése: Sifan Hassan. A három arany nem jött össze a holland hosszútávfutónőnek, de a történelmi három érem igen: az 5000 méter aranya és az 1500 bronza után 10000 méteren is nyerni tudott. Kilenc nap alatt hat futamot teljesített, nem csoda, hogy örülni se igazán tudott, csak feküdt az árnyékban és jéggel hűtötte magát.

A kimerült Sifan Hassan

A nap legabszurdabb győzelme: Szajad Gandzszadeh. Az iráni karatéka egyértelműen vesztésre állt a férfi +75 kg-os súlycsoport döntőjében, amikor a 4–0-ra vezető szaúd-arábiai Tareg Hamedi úgy rúgta fejbe, hogy elájult. Mivel karatéban a szabályok szerint a fejet célzó támadásoknál ügyelni kell az ellenfél testi épségére, Hamedit leléptették – így még mindig nincs egyetlen szaúdi olimpiai bajnok sem, Gandzszadeh pedig úgy nyert aranyat, hogy kiütötték.

A nap címvédése: a brazil focisták. Hosszabbítás után 2-1-re nyertek a spanyolok ellen, pedig az első félidőben Richarlison még egy 11-est is fölé lőtt. Zsinórban ötödször latin-amerikai ország nyerte az olimpiai focitornát, európai siker utoljára 1992-ben volt, amikor éppen a most legyőzött spanyolok nyertek hazai pályán, Barcelonában.

Hirdetés