Magyar kémnek nevezték Tőkés Lászlót. Beperelte őket. Nyert.

Hét évig húzódó jogi procedúra végére került pont.

Hirdetés

Hét kerek évet kellett várni arra, hogy a román igazságszolgáltatás végre pontot tegyen arra a rágalmazási perre, melyet Tőkés László indított egy volt szekus és egy közismert tévés műsorvezető ellen.

A Bukaresti Táblabíróság erkölcsi kártérítésre kötelezte Filip Teodorescut, a Szekuritáte kémelhárításának korábbi helyettes parancsnokát,

aki az Antena 3 hírtelevízió egyik 2014-es műsorában azt állította Ioan Talpeșsel, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt főnökével tandemben, hogy Tőkés László 1989-ben a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt.

A még november 26-án meghozott bírósági döntés alapján Teodorescunak 15 ezer lejt, Mihai Gâdea műsorvezetőnek és az Antena 3 televíziónak 10 ezer lejt kell fizetnie Tőkésnek, Ioan Talpeș azonban különös módon megúszta a büntetést.

A tévécsatornát és a szerkesztőt a rágalmazást elkövetők társtetteseiként marasztalta el a bíróság,

mivel esélyt sem adtak a felperesnek az elhangzott gyalázkodások cáfolatára.

Tőkés egyébként azzal indokolta a per indítását, hogy meg kell védenie a forradalom becsületét, a Temesváron akkor megnyilvánult és ma is kívánatos román–magyar összefogást, hiszen a román alkotmányban is kimondja, a forradalom ideáljait nem szabad megsérteni. Az éveken át tartó perfolyamatban egyébként a törvényszék alapfokon elutasította a keresetet, másodfokon viszonyt Tőkés nyert,  de a legfelsőbb bíróság perújrafelvételt rendelt el az ügyben – erre került pont a november végi ítélet révén.

Hirdetés