Ludovic Orban miniszterelnök tűpontos választ adott arra, milyen lazítások várhatók: fogalma sincs

Mert hát ezt ilyen bizonytalan időkben nem lehet előre megmondani.

Hirdetés

Miközben egy ország ül tűkön azt találgatva, milyen lazítások várhatók elsejétől, amikor a tervek szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldásának újabb fázisa várható, az illetékesek a jelek szerint legalább annyira sötétben tapogatóznak, mint az egyszerű polgár.

Ez szűrhető le abból, amit Ludovic Orban miniszterelnök válaszolt arra a kérdésre, mire számíthatunk szerdától.

A kormányfőt szerdán este kérdezték meg az újságírók, kiemelten érdeklődve arról, vajon megnyílhatnak-e végre a vendéglátóhelyek belső terei, amelyek megnyitását már a legutóbbi, 15-ei lazításra megígérték, de aztán mégsem lépték meg.

Nos, Orban semmi konkrétumot nem tudott mondani.

Annyit árult el, hogy a lazítások akkor következhetnek be, ha a járvány terjedése egy bizonyos, előre meghatározott trend szerint alakul, és egyébként is, a lazításokról az előző enyhítések után 9-10 nappal dönt az illetékes testület.

Hirdetés

A könnyítésekről pedig az akkori járványhelyzet függvényében döntenek majd. Vagyis arra sem tudott válaszolni, nyithatnak-e a vendéglők vagy sem.

Azt ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy a vírus még mindig igencsak elterjedt, gyakorlatilag az ország egész területén jelen van.

Ami azért nem túl biztató a jövő hétre nézve.

Hirdetés