béel

Vastag az a bőr a bukaresti arcokon: a román külügyminiszter még mindig magyar provokációról beszél

2020. július 01., szerda 11:10

Ha egy üzlet jól megy, minek változtatni: a román külügyminiszter még mindig csakis a magyarellenes hangulatkeltést szolgáló ordas ferdítések logikája mentén képes a magyar-román viszonyról beszélni.

Bogdan Aurescu egy interjúban arról beszélt, néhány héttel ezelőtti, bukaresti találkozójukon azt mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek: Románia valós partneri viszonyt akar Magyarországgal.

Mindemellett azt szeretné, hogy a magyar fél kilépjen a provokáció logikájából a Romániával való viszonya tekintetében.

Azért kíváncsiak lennénk, meddig morfondírozott ezen szavak elhangzása után az interjú helyszínéül szolgáló helyiség mennyezete, hogy leszakadjon-e vagy sem.

Bár persze igaz, magyar részről mindenképpen sértő és provokatív, hogy reagálni mert Klaus Iohannis román államfő nyilatkozatára, miszerint Orbán Viktor a PSD segítségével akarja megvenni Erdélyt.

Elvégre semmi kivetni valót nem lehet találni benne, az ilyen hangnemű nyilatkozat a legjobb helyeken a baráti és jószomszédi viszony egyik ismérve.

De közben a jó Aurescu nem állt meg itt.

Továbbra is azon rugózik ugyanis, hogy kétoldalú megállapodás kell a magyar kormány erdélyi gazdaságfejlesztési programjáról, amely nem lehet diszkriminatív.

Hirdetés

Mondjuk, más nemzetiségek anyaországi alapítványi támogatásával kapcsolatosan már nem ennyire finnyásak – gondolunk itt a Németország által az erdélyi németeknek nyújtott segítségre, de hát Németországgal szemben mégsem mernek ilyen nagyfiúk lenni.

A diszkriminációról meg annyit, hogy számos román gazda kapott magyar támogatást a magyar mezőgazdasági fejlesztési program révén.

Aurescu ennek ellenére még azt is szeretné kibulizni, hogy román állami szervek is részt vehessenek a program lebonyolításában – találják ki, a német támogatási program működtetése kapcsán verik-e az asztalt emiatt Berlinben.

Tényleg, mi sem hiányzik jobban, mint hogy Európa egyik legkorruptabb országának állami szervei is részesei lehessenek a magyar állami pénzeket érintő programnak.

Persze kizárólag a jó szomszédság jegyében.

Hirdetés
Hirdetés