Jean St'Ay

Vajh’ miért erősebb kies hazánkban a szervezett bűnözés a szervezett bűnüldözőknél?

2020. február 18., kedd 17:58

A macska is csak ásított, amikor arról értesültünk, hogy Cătălin Predoiu, a jó Orban-kormány megbuktatott igazságügyi minisztere nem ment át a keddi szakbizottsági vizsgán. Magukat a kormányalakítókat sem érdekelte, mást akkor minek?

Mondott viszont valamit a derék jelölt úr, ami elgondolkodtatott picit. Ezt mondta:

„Az utóbbi években a szervezett bűnözés sokkal nagyobb iramban fejlődött, mint az ügyészségek.”

Eltöprengtem tehát azon, hogy vajh’ miért tud olyan erős lenni a mioritikus maffia. Hát, például azért, mert a szervezett bűnözők nem demokratikus alapon szerveződnek. Ott bizony nincs demokrácia. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy jaj, de jól csinálják, sem azt, hogy a demokrácia rossz dolog lenne. Csak azt, hogy ahol rend van, ott fejlődés is van. Ha pedig az utóbbi… nem is tudom hány évet nézem, a törvényhozás és törvényalkalmazás dzsungelében mindent látok, csak rendet nem.

Egy másik gondolatmenet a következő: ha a mioritikus maffiát és a bűnüldözést is „szervező” mioritikus politikai elitet két külön halmazként tekintjük, akkor előbb-utóbb feltűnik (ha másból nem, a sok politikusperből), hogy a két halmaz igen sok közös elemet tartalmaz. Érthetőbben: igen sok maffiózó politikus, és viszont. Ha pedig elfogadjuk az első gondolatmenetet, hogy a maffiában nagyobb a rend, kész is a tény: a politikum is a maffiát erősíti. Például ahelyett, hogy a szervezett bűnüldözőket erősítené. Na ja, majd magát fogja tökön szúrni. Apropó, épp a minap jutott eszembe: ni, hogy eltűnt a DNA… Korábban nem telt el egy hét, hogy valakit el ne vittek volna. Most? Csak a szél fúj.

Hirdetés

Nézzük a harmadik gondolatmenetet: az utóbbi évek román politikája egészében véve egyetlen nagy Caragiale-színdarabra emlékeztet. Tele groteszkebbnél bizarrabb politikai karikatúrákkal. Ó, hol vannak már a nagy formátumú politikusok, sóhajtoznak a szakavatott elemzők. Na mármost, ha igaza van Predoiu mesternek és a szervezett bűnözés remekül fejlődik, ebből az következik, hogy a szervezett bűnözők egyszerűen okosabbak, ügyesebbek, mint a szervezett bűnüldözést „szervező” politikus hlgyek és urak.

Végül elmerengtem kicsit azon a sci-fi-horror gondolaton, hogy mi lenne, ha megkérnénk a szervezett bűnözőket, becsszóra ne bűnözzenek többet, inkább intézzék kicsit az ország sorsát, továbbá megkérnénk a politikai elitet, becsszóra ne intézzék tovább az ország sorsát, inkább bűnözzenek kicsit… hajlok arra, hogy nagyobb lenne a rend. Már csak azon az alapon is, hogy a rablóból lesz a legjobb pandúr. Arról viszont nem hallottam, hogy a pandúrból (főleg, ha karikatúra) jó rabló legyen.

Hirdetés
Hirdetés